Sestavine

  • 20 srednje velikih lignjev
  • 150 g lisičk
  • 8 velikih kozic
  • 3 rezine toasta
  • 2 žlici masla
  • 4 stroki česna
  • 1 šalotka
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • sol, sveže mleti poper
  • kajesnski poper
  • 500 g mlade blitve
  • olje za pečenje

Uvod

Ker imate tudi vi, kajne, radi lignje, smo se v Šoli okusov odločili, da vam vsaj malo popestrimo takšno ”dolgočasno” morsko življenje. Naj bodo, torej, lignji, toda polnjeni po morsko in gozdno ter podloženi zelenjavno. Ne, v njih ni ničesar običajnega, še manj dolgočasnega. Če jih le ne boste prevečkrat ponovili.

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 50 minut
  • Priporočeno vino: Robinia 2013, Štemberger
 
Postopek
1

Toastu odrežemo skorjo, sredico narežemo na zelo majhne kocke in jih hrustljavo opečemo na maslu. Lisičke narežemo na drobne kocke, šalotko in 1 strok česna zelo drobno sesekljamo.

2

V ponvi segrejemo 2 žlici olja, rahlo opražimo šalotko, dodamo lisičke in jih na srednji vročini pražimo nekaj minut. Pred koncem pečenja dodamo česen in pražimo še 1 minuto. Začinimo s soljo in kajenskim poprom.

3

Kozice olupimo in narežemo na drobne kose. Zmešamo pražene lisičke, narezane kozice, tretjino opraženega toasta in peteršilj. S tako pripravljenim nadevom napolnimo očiščene in osušene lignje. Zapremo jih z zobotrebci.

4

Blitvo očistimo in blanširamo v slanem kropu 2 minuti. Stresemo jo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Preostali česen narežemo na tanke rezine.

5

V ponvi rahlo segrejemo 3 žlice olja, vanj stresemo narezani česen, ga pražimo 30 sekund in dodamo dobro ožeto blitvo. Pražimo toliko časa, da se blitva segreje ter začinimo s soljo in poprom.

6

V veliki ponvi segrejemo olje za pečenje in lignje zlato rjavo opečemo. V ogrete krožnike naložimo blitvo, jo potresemo s preostalim hrustljavimi kockami toasta in na vrh naložimo pečene lignje.

Oceni
1234