Sestavine

  • 280 g pora
  • 2 šalotki
  • 1 strok čilija
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 120 g bulgurja
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • 150 ml zelenjavne juhe
  • sol, sveže mleti poper
  • 1 žlica limonovega soka
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 30 g naribanega parmezana
  • 2 rumenjaka
  • 30 g drobtin
  • 6 žlic repičnega olja
  • 100 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
  • 200 ml sladke smetane
  • 200 g svežih jurčkov
  • 2 žlici ghee masla
  • kremasti krompirjev pire

Uvod

Še en vegetarijanski recept za mesojedce. Saj sploh opazili ne bodo … Saj bodo tako presenečeni, da so jurčki že spomladi v takšnem številu. In saj bulgur ni nadomestek, temveč je odkritje. Nič nimamo proti pleskavicam, burgerjem in čuftam, toda saj res ni potrebno, da vedno teče ”kri”. Porovo omako je ”dovoljeno” uporabiti tudi še kje drugje, saj je tako nežna, žametna in prav seksi-zelena.

P.s. Specite dovolj polpetov, da se bodo lahko izkazali še mrzli, za večerjo....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 569 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Chardonnay 2013, Keltis
 
Postopek
1

Por očistimo, po dolgem narežemo na štiri dele in ločeno narežemo na tanke trakove bele in zelene dele. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno narežemo. Olupljeni šalotki drobno sesekljamo. Polovico jurčkov narežemo na drobne kocke, drugo polovico pa na rezine.

2

V posodi segrejemo oljčno olje ter stekleno opražimo šalotko in čili. Dodamo narezane bele dele pora in bulgur, dušimo 1 minuto in vmešamo paradižnikovo mezgo. Zalijemo z juho, dobro premešamo, pokrijemo in odstavimo s štedilnika. Pustimo stati 20 minut. Nato začinimo s soljo in poprom.

3

V majhni ponvi segrejemo žlico ghee masla, dodamo na kocke narezane jurčke in pražimo 2 minuti. Solimo in popramo. V kuhani bulgur zamešamo rumenjaka, limonov sok, peteršilj, pražene jurčke, parmezan in drobtine. Po potrebi solimo in popramo ter iz mase z mokrimi rokami oblikujemo 8 polpetov. Do pečenja jih postavimo v hladilnik.

4

Za omako v vreli slani vodi blanširamo zelene dele pora 1 minuto, stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. V kozici zavremo vermut in ga pokuhamo na 3 žlice tekočine. Dolijemo smetano ter kuhamo 3 minute. V blender stresemo dobro ožeti por in smetano ter zmiksamo. Omako pretlačimo skozi cedilo in solimo.

5

V veliki ponvi segrejemo repično olje in polpete pečemo na srednji temperaturi 5 minut, vmes jih obrnemo. V majhni ponvi segrejemo preostalo ghee maslo in rezine jurčkov opražimo na močni temperaturi. Začinimo jih s soljo in poprom.

6

V ogrete krožnike najprej naložimo krompirjev pire, nanj polpete in pečene jurčke ter oblijemo s porovo omako.

Oceni
1234