Sestavine

  • 500 g krompirja
  • 2 veliki kisli jabolki
  • 400 g pora
  • 2 žlici masla
  • 2 lovorova lista
  • 300 do 400 ml zelenjavne juhe
  • 75 ml mleka
  • 200 ml sladke smetane
  • sol
  • sveže mleti poper
  • limonov sok
  • 200 g dimljene postrvi (ribogojnica Zupan)
  • 2 žlici narezanega drobnjaka

Uvod

Na koledarju je jesen, na nebu pa sonce. Naj jemo še poletno ali že jesensko? Priporočamo nekaj na žlico, kar ni le juha. Oziroma, ni nujno, da je enolončnica le jota. Kdor se strinja tako s prvim kot z drugim, ima poletno-jesensko čorbo že gotovo. Logično, da bo v njej krompir, ki pa, pazite, ne sme biti razkuhan. Logično, da bo njena osnova por, saj je ravno zdaj še tako mlad. In logično, da je takšni čorbi potrebno dodati nekaj poletnega žara. Slednje ima dva pomena – nismo zaman izbrali dimljene lososove postrvi!

Čorba je zato, ker ni le juha. A tudi ni le gosta, ker v čorbi so gosti tudi okusi, oblike, teksture, barve. Preprosta je le na videz (in po imenu), a ko jo poskusiš, ugotoviš, kako kompleksen je njen nadokus. Poleti ali jeseni, pravzaprav vedno, ker takrat so tudi krompir, por in postrv.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Krompir in jabolka olupimo ter narežemo na majhne kocke. Por umijemo pod tekočo vodo in ga narežemo na 1/2 cm debele kolobarje.

2

V širokem loncu segrejemo maslo, dodamo por, krompir in jabolka ter pražimo nekaj minut. Zalijemo z juho (naj je bo toliko, da sega do vrha zelenjave), dodamo lovorova lista in zavremo. Kuhamo na majhni temperaturi toliko časa, da se krompir zmehča. Po 20 minutah kuhanja dolijemo še mleko.

3

Dimljeno postrv narežemo na kocke. Juho začinimo s soljo, poprom in brizgom limonovega soka ter dolijemo še sladko smetano. Ponovno zavremo. V krožnike naložimo polovico postrvi, prelijemo z juho in potresemo s preostalo postrvjo in drobnjakom.

Oceni
1234