Sestavine

  • 100 g čebule
  • 4 stroki česna
  • 2 stroka čilija
  • 400 g klapavic (dagnje)
  • 400 g venernic (vongole)
  • 400 g losoovega fileja brez kože
  • 1 limona
  • 8 vejic koriandra
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 300 g podolgovatega riža
  • 1 žlica dimljene mlete paprike
  • 100 ml belega vina
  • 250 g paradižnikovega soka ali pireja
  • 300 do 400 ml zelenjavne juhe
  • 2 lovorova lista
  • sol, poper
  • nastrgana limonova lupina

Uvod

V naših gostilnah vsemu, kar je z rižem, rečejo rižota. In zaradi tega je tako malo gostilniških rižot dobrih. Zato to ni rižota! In zato je ta lonec tako dober, da bo vaš hit letošnjega poletja!

Toda pozor, kot vse, kar je s škornja, tudi vse, kar je z Iberskega polotoka ni paella. Tudi ta riž je iz ponve, toda s portugalskimi okusi, ki jih določata koriander in dimljena mleta (pekoča) paprika.

Šola okusov: slabo je, če so si različne jedi preveč podobne; dobro je, torej, ko se podobne jedi prepoznavno razlikujejo!

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 580 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Turno belo 2018, Movia
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo. Čili prerežemo na polovico, odstranimo peške in ga drobno narežemo. Školjke umijemo v mrzli vodi in odprte zavržemo. Koriander grobo narežemo. Losos narežemo na 3 cm velike kose.

2

V širokem loncu segrejemo olje in pražimo čebulo, česen in čili na srednji temperaturi 4 minute. Vmešamo riž in dimljeno papriko, pražimo 2 minuti in dolijemo vino. Pustimo ga malce pokuhati, nato dodamo še paradižnik in juho. Zavremo, dodamo lovor in kuhamo na srednji temperaturi 15 minut. Vmes večkrat premešamo.

3

V riž zamešamo obe vrsti školjk in kuhamo 3 minute. Nato dodamo še narezani losos in koriander, pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Pred serviranjem potresemo z nastrgano limonovo lupino.

Oceni
1234