Sestavine

  • 2 očiščeni postrvi (Ribogojnica Goričar)
  • 60 g masla
  • 120 g šalotke
  • 1 bio limona
  • sol, poper
  • 4 vejice pehtrana
  • 4 vejice timijana
  • 6 tankih rezin lardo slanine
  • 400 g krompirja
  • šopek čemaža
  • 2 žlici oljčnega olja

Uvod

V receptu (spodaj) je iz pečice, tukaj pa z žara. Odvisno od vremena … Za pečenje rib na žaru je najboljše uporabiti litoželezno plancho, ki jo segrejte skupaj z žarom (250 stopinj). Postrv po zgornji strani tanko premažite z olivnim oljem in jo s to stranjo položite na vročo plancho. Pokrijte žar in ribo pecite direktno pet minut. Plancho prestavite na indirektni del žara, postrv obrnite in jo po zgornji, hrustljavo opečeni strani obložite s tankimi rezinami larda. Na plancho položite še rezine limone. Pecite indirektno (200 stopinj) deset minut. Zaradi vroče plache je riba na žaru pečena hitreje kot v pečici. Limona poskrbi za ravnotežje med lardom in maslom, omake, ki jo ustvari to nasprotje pa je vesel krompir. Ker imajo morske ribe rade blitvo, postrvi ljubijo čemaž.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 559 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Rebula selekcija 2016, Marjan Simčič
 
Postopek
1

Postrvi umijemo in s kuhinjskim papirjem obrišemo do suhega. Z ostrim nožem zarežemo kožo na vsaki strani 3 do 4 krat. Limono narežemo na tanke rezine. Krompir olupimo, narežemo na večje kose in kuhamo do mehkega v vreli slani vodi.

2

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Postrvi solimo in popramo ter trebušni votlini napolnimo z vejicami pehtrana in rezinama limone. Položimo ju na peki papir na pekač in vsako prekrijemo z rezinami lardo slanine.

3

Postrvi pečemo na drugi rešetki od spodaj 10 minut, nato pekač prestavimo v sredino pečice in pečemo še 10 minut.

4

Medtem olupljeno šalotko narežemo na tanke kolobarje. V kozici segrejemo maslo, dodamo narezano šalotko in jo pražimo na srednji temperaturi 8 do 10 minuto oz. do svetlo rjave barve.

5

Čemaž narežemo na široke trakove. V ponvi segrejemo oljčno olje, dodamo narezani čemaž in pražimo na srednji temperaturi nekaj minut. Solimo in popramo ter prelijemo preko odcejenega kuhanega krompirja. Dobro premešamo in po potrebi začinimo s soljo in poprom.

6

Pečeno postrv serviramo s čemaževim krompirjem in s toplo šalotko v maslu.

Oceni
1234