Sestavine

  • 75 g stopljenega masla
  • 125 g maslenih piškotov
  • 25 g orehov
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 2 žlici kakava v prahu
  • sol
  • 125 g temne čokolade (70 %)
  • 50 g nugata
  • 200 g sladke smetane
  • 1 žlica vanilijevega sladkorja
  • 1 žlica kavnega likerja
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak

Uvod

Je torta lahko povsem brez sladkorja? To, da je lahko brez moke, smo že vzeli, kajne … Na ta način gre lahko še dalje. Praline brez oblike? Jagode brez smetane? Čokoladna torta brez rojstnega dne? Seveda, torta, ki ne potrebuje posebne priložnosti, saj je vse na in v njej – posebno.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 12 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za torto s premerom 20 cm namastimo. Piškote, orehe in sladkor fino zmeljemo v blenderju, vmešamo kakav in ščepec soli ter stopljeno maslo, da dobimo drobljivo maso. Stresemo jo v namaščeni model, jo s prsti enakomerno pritisnemo na dno in pri tem oblikujemo 2 cm visoki rob. Postavimo v sredino pečice za 10 do 12 minut, nato pečeno postavimo skupaj z modelom na rešetko, da se malce ohladi.

2

Za nadev čokolado fino sesekljamo in stresemo v skledo. Zavremo smetano, vanilijev sladkor in kavni liker, prelijemo preko čokolade in pustimo stati 5 minut. Nato vse skupaj gladko razmešamo in z metlico vmešamo jajce in rumenjak. Čokoladno kremo vlijemo v model na pečeno dno in pečemo v sredini pečice 20 minut. Torto pustimo ohladiti. Postrežemo jo lahko s stepeno sladko smetano ali svežimi jagodami.

Oceni
1234