Sestavine

  • 8 srednje velikih krompirjev
  • 2 vejici rožmarina
  • 6 vejic timijana
  • 6 vejic šatraja
  • 4 stroki česna
  • oljčno olje po okusu (ca. 75 ml)
  • sol
  • sveže mleti poper

Uvod

Klasično-francoski krompirjev gratin je bogat, zato je tudi težek in zato veliko zahteva, svečano pogrnjeno mizo, veliko hodov, elegantno spremljavo, žlahtne sestavine. Njegova še posebej posebna inačica je tukaj.

Francoska kuhinja pa ni le visoka, temveč tudi domača, vsakdanja, preprosta. Zato je gratin lahko brez sira, ker je iz Provanse, je brez smetane, a zato diši po zeliščih, in mu tudi tako ”preprosto” vseeno ne zmanjka višine, posebnosti in okusov. Le, da so zelišča sveža, da ne zmanjka česna in da se potrudite z enakomernim rezanjem. No, gre tudi z dobro mandolino.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 190 stopinj. Krompir olupimo in narežemo na zelo tanke rezine. Zelišča osmukamo in drobno sesekljamo. Olupljeni česen prav tako drobno sesekljamo.

2

Model za narastke namastimo in na dno naložimo tanko plast krompirja. Rahlo solimo in popramo, potresemo s četrtino zelišč in četrtino česna ter pokapljamo z oljem. Postopek ponovimo še trikrat, zadnjo plast krompirja potresemo samo z zelišči in pokapljamo z oljem.

3

Model pokrijemo z alu folijo in postavimo v sredino pečice za 40 minut. Nato folijo odstranimo, temperaturo zvišamo na 220 stopinj in pečemo gratin še 20 minut.

Oceni
1234