Sestavine

  • 250 g moke
  • 125 g mrzlega masla
  • 1 jajce
  • šopek majarona in peteršilja
  • 2 stroka česna
  • 4 mlade čebule
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlica masla
  • 4 jajca
  • 250 ml sladke smetane
  • 400 g lisičk
  • kajenski poper, sol

Uvod

Quiche po staro-alzaško ni nič drugega kot kolač. Ta pa je v bistvu torta. Ki pa ni nujno vedno sladka. Torej je pot domišljiji odprta! Zato je dopustno, da je pravo le dno, nadev pa je lahko brez sira, saj gre vsa slava lisičkam, ki v tej jedi pridejo najbolj do izraza. Najprej malo sveže mletega popra, potem pa kar v roko....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 570 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura in 15 minut
 
Postopek
1

Majaron in peteršilj drobno sesekljamo. Moko, na kocke narezano maslo, ščepec soli, 1 jajce in 2 žlici mrzle vode zgnetemo v gladko testo. Med dvema listoma prozorne folije ga tanko razvaljamo v krog s premerom 32 cm. Namastimo model za pečenje s premerom 28 cm, vanj položimo razvaljano testo, poravnamo po zgornjem robu in dno večkrat prebodemo z vilicami. Postavimo v hladilnik za 30 minut.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo prekrijemo s peki papirjem ali alu folijo, do vrha napolnimo s suhim fižolom ali lečo in pečemo na spodnji rešetki 15 minut. Nato odstranimo papir in fižol ter pečemo še 10 minut.

3

Medtem segrejemo žlico masla, dodamo na kolobarje narezano čebulo in pražimo 1 minuto ter rahlo solimo. Lisičke narežemo na manjše kose. Ponev segrejemo, vanjo stresemo lisičke in jih pražimo na močnem ognju, da spustijo tekočino. Tekočino odlijemo, dodamo preostalo maslo, olje in stisnjeni česen ter pražimo 2 minuti. Solimo in popramo.

4

Gladko razžvrkljamo jajca, smetano, sol in kajenski poper ter vmešamo preostala zelišča. Na testo porazdelimo čebulo in pražene lisičke ter prelijemo z jajčno smetano. Pečemo v sredini pečice na 200 stopinjah 25 minut.

Oceni
1234