Sestavine

  • 300 g moke
  • 75 g sladkorja v prahu
  • 150 g mrzlega masla
  • 1 rumenjak
  • 2 vejici rožmarina
  • 250 g tankih stebel rdeče rabarbare
  • 250 ml mleka
  • 50 g nepraženih in nesoljenih pistacij
  • 20 g praška za vanilijev puding
  • 50 g sladkorja
  • stepena sladka smetana

Uvod

Rabarbara je tista, ki ima spomladi na vrtu največje liste in najdaljša stebla. Ko je bo čez nekaj časa polna cela tržnica, bo za kompot, ko pa je še tako mlada, je potrebno vsako njeno sočno steblo, ki je tako prijetno kislo, posebej zložiti v dolgi tart, in ji podložiti nekaj mehkega ter žlahtnega. Sladko je in kislo, mehko je in hrustljavo, sočno je, drobi se in na ustnicah je smetana.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 8 kosov
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut (+ 1 ura za hlajenje)
 
Postopek
1

Moko, sladkor v prahu, maslo, rumenjak in 2 žlici mrzle vode zgnetemo v gladko testo, ga zavijem v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.

2

Medtem rožmarinove iglice drobno sesekljamo. Rabarbaro očistimo in narežemo na 9 cm dolge kose. Podolgovati model za tarte 11 x 25 cm (ali okrogel s premerom 24 cm) dobro namastimo.

3

Testo tanko razvaljamo (večje kot je model) in ga položimo na model ter odrežemo odvečno ob robovih. Ostanek testa pregnetemo z rožmarinom in ga nadrobimo v drobtine. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

4

Mleko, pistacije, prašek za puding in sladkor miksamo v blenderju 2 minuti. Nato maso zlijemo v kozico, zavremo in kuhamo na majhni temperaturi, da dobimo gosto kremo kot puding. Kremo zlijemo na testo v modelu, nanjo proazdelimo narezano rabarbaro in potresemo z rožmarinovimi drobtinami.

5

Tarte pečemo na spodnji rešetki 40 minut. Pustimo jo ohladiti v modelu, nato jo zvrnemo na servirni pladenj in rahlo potresemo s sladkorjem v prahu. Postrežemo jo s stepeno sladko smetano.

Oceni
1234