Sestavine

  • 300 g rdeče polente
  • 300 ml mleka
  • 1 kg belih belušev
  • 28 kom kozic
  • sol
  • sveže mleti poper
  • 80 ml rjavega ruma
  • 1 majhen strok rdečega čilija
  • 100 ml pasijonkinega pireja
  • 2 žlici pasijonkinega sirupa
  • 6 žlic olivnega olja
  • 80 g masla

Uvod

Ko dobiš (na Gorenjskem) tako dobro rdečo polento, potem potrebuje na krožniku posebno spremljavo! Beluši naj bodo najbolj sveži, da bodo tudi najbolj hrustali. In ker kozice najbrž ne bodo sveže – v zamrzovalniku je vedno potrebno imeti zalogo za nikoli ne veš -, bo svežino dala omaka, v kateri jih boste okopali. Sveže pa so tudi barve, od rumene do rožnate, od cveta ognjiča do pireja pasijonke, od opijanja kozic v rumu do prelivanja barv v polenti.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
  • Priporočeno vino: Chardonnay 2012, Keltis
 
Postopek
1

Zavremo 600 ml vode, mleko in sol, vmešamo polento in kuhamo na majhni vročini med mešanjem 1 uro. Če se polenta preveč strdi, dolijemo malo vode in mleka.

2

Beluše olupimo in premažemo s 3 žlicami olja. Čiliju odstranimo pečke in ga narežemo na tanke trakove. Kozice olupimo, jim odstranimo temno črevo in jih osušimo s kuhinjskim papirjem.

3

V ponvi segrejemo preostalo olje, vanj stresemo narezani čili in kozice, solimo in popramo ter opečemo na srednji vročini. Dolijemo rum, zavremo in dodamo še pasijonkin pire in sirup ter na koncu vmešamo še maslo . Beluše spečemo na žaru. Na krožnike naložimo mehko polento in nanjo porazdelimo pečene beluše in kozice ter pokapljamo z omako. Okrasimo s cvetovi kapucinke.

Oceni
1234