Sestavine

  • 70 dag krompirja
  • 2 jajci
  • 40 g naribanega parmezana
  • sol
  • 3 žlice ghee masla
  • 150 g svežega kozjega sira
  • 3 žlice mleka
  • črni poper
  • 150 g dimljene postrvi (Domačija Novak)
  • sveži koper

Uvod

Resti ni naš pražen krompir. A tudi ta naš resti ni pravi resti … Razlike so pomembne. Za slovensko nacionalno jed krompir tanko narežemo. Ker pa ga pred tem skuhamo, so rezine, ki jih nato na maščobi pražimo (spečemo), debele skoraj pol centimetra. Za švicarski resti naribajo surovi krompir, ki ga nato pomešanega z maščobo spečejo kot debelo palačinko. Za resti Šole okusov pa smo surovi krompir nalistali res tanko in ga nato pomešanega z jajcem in parmezanom zložili v palačinko. Zato nismo dobili resti-palačinke, temveč resti-zloženko. Komplicirano? Ne! Le poskusiti je potrebno (vse tri) in ti je potem vse jasno.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 550 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Sun Drops 2015, Vina Šuman
 
Postopek
1

Krompir olupimo in nahobljamo na tanke rezine. Jajci razžvrkljamo in zmešamo s parmezanom. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

2

Nahobljani krompir prelijemo z jajčno kremo, temeljito premešamo in solimo. V veliki ponvi (z ognjevarnim ročajem) segrejemo ghee maslo in krompirjevo maso enakomerno porazdelimo po dnu ponve.

3

Na srednji temperaturi pečemo 4 do 5 minut, da se dno hrustljavo zapeče. Ponev postavimo v pečico s sredino pečice za 15 minut, nato temperaturo povišamo na 210 stopinj in pečemo še 15 minut oz. da se krompir po vrhu hrustljavo zapeče.

4

Medtem gladko zmešamo kozji sir in mleko ter začinimo s soljo in poprom. Postrv očistimo, odstranimo kožo in morebitne kost in jo narežemo na tanke rezine. Koper drobno sesekljamo.

5

Pečeni krompir stresemo na servirni krožnik, obložimo s postrvijo in kozjim sirom ter potresemo s koprom.

Oceni
1234