Sestavine

  • 1 majhen por (70 g)
  • 1 strok česna
  • 4 žlice olivnega olja
  • 50 ml suhega belega vina
  • 100 ml zelenjavne juhe
  • 1 majhna konzerva paradižnikove pulpe (210 g)
  • 1 žlica azijske ribje omake
  • 250 g svežih rezancev (tagliolini)
  • 200 g kozic v lupini
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • črni poper
  • kajenski poper
  • 125 g burrate (ali bivolje mocarele)

Uvod

Velikokrat je nakupovanje bolj naporno od kuhanja. Pa saj tudi pravi chefi vselej zatrjujejo: ”Najboljše so dobre sestavine!” Zato se pač ne gre zadovoljiti z nakupom na prvem vogalu, temveč je potrebno poiskati. V eni trgovini imajo zelo dobre sveže rezance, z dodatkom ajdove moke, v drugi ponujajo zamrznjene kozice najboljše razmerje kakovosti in cene, v tretji ima paradižnikov pire največ poletnega okusa, v četrti imajo celo azijsko ribjo omako.

Prav ta (fish sauce), omaka iz rakov in sardelnih filejev, je tisti ”skrivni” dodatek, ki celo pozimi iz paradižnikove omake s kozicami naredi morski užitek. Z njo dobi omaka globino, ki jo prispeva peti okus. Paradižnikom tudi v sezoni ponavadi, namreč, zmanjka umamija, zato omako iz te zagate lahko rešijo le sveži škampi s svojo morsko svežino. In nasprotno, ko pomaga fish sauce, so tudi odmrznjene kozice dovolj....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Ravan, zeleni sauvignon, 2012, Kabaj, Goriška Brda
 
Postopek
1

Por narežemo na drobne kocke, olupljeni česen pa drobno sesekljamo. Kozice olupimo in narežemo na 1 cm velike kose.

2

V večji kozici segrejemo olje, vanj stresemo narezani por in česen ter ju stekleno opražimo. Zvišamo temperaturo, dolijemo vino in ga malce pokuhamo. Dodamo paradižnikovo pulpo in juho, začinimo z ribjo omako, črnim in kajenskim poprom ter kuhamo na majhni temperaturi 10 minut.

3

V večjem loncu segrejemo vodo, solimo in vanjo stresemo rezance. Kuhamo jih po navodilu na embalaži oz. 3 minute. V omako zamešamo narezane kozice in pustimo vreti še 2 minuti.

4

Odcejene rezance in peteršil zamešamo v omako in naložimo na ogreta krožnika. V sredino položimo polovico burrate in takoj ponudimo.

Oceni
1234