Sestavine

  • 2 srednje velika koromača
  • 300 g pora
  • 300 g korenja
  • 1 bela čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici masla
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol, poper
  • pekoča dimljena paprika po okusu
  • 1 žlička koromačevih semen
  • 100 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
  • 600 ml zelenjavne ali ribje juhe
  • 12 velikih kozic
  • 250 g fileja polenovke
  • šopek kopra
  • 1 žlička nastrgane limonine lupine
  • 1 žlica limonovega soka
  • 100 ml sladke smetane

Uvod

Najboljša je, seveda, kar takoj, torej še na ribičevem čolnu. Toda to hkrati pomeni, da za dobro juho ni potrebno ob zori vstati in do večera nalagati na ogenj. Zato je to ribja juha na hitro in zato sploh ni potrebno pretirane izbirčnosti pri izboru rib. Pustite Francozom bouillabaisse in Dalmatincem brodet, sami pa odprite kar zamrzovalnik. Nekaj lepih kosov polenovke je vselej v njem, zraven pa tudi nekaj repkov velikih garnel. Posebnost juhi doda pekoča dimljena paprika; ker je je res za majhen ščep in ker zato ravno prav peče.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 278 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Koromač razrežemo na štiri kose, izrežemo trdi kocen in četrtine po dolgem narežemo na tanke trakoev. Por očistimo in narežemo na kolobarje. Olupljeno korenje poševno narežemo na tanke rezine. Čebulo narežemo na kolobarje, česen pa drobno sesekljamo.

2

V loncu segrejemo maslo, dodamo zelenjavo, čebulo, česen in koromačeva semena ter pražimo nekaj minut. Potresemo s papriko, pražimo nekaj sekund in dolijemo vermut. Na močnem ognju ga skoraj v celoti pokuhamo in dolijem še juho. Kuhamo pokrito na srednji temperaturi 8 do 10 minut.

3

Ribo narežemo na manjše kose. Zmešamo limonovo lupino in sok, narezani koper in sol ter postresemo po ribi. V juho zamešamo sladko smetano, na vrh položimo marinirano ribo in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 6 minut, vmes ribo obrnemo.

4

V majhni ponvi segrejemo olje in kozice opečemo na močni temperaturi. Stresemo jih v ribjo juho, previdno premešamo in pred serviranjem potresemo s koprom.

Oceni
1234