Sestavine

  • 300 g svinjskega vratu
  • 5 g posušenih jurčkov
  • 1 žlica sladke paprike v prahu
  • 1/2 žličke poprovih zrn
  • sol
  • 75 g narezane hamburške slanine
  • 250 g stročjega fižola
  • 2 šalotki
  • 1 strok česna
  • 6 vejic šatraja
  • 150 g lisičk
  • 2 žlici repičnega olja
  • 75 ml belega vina
  • 140 g dolgorznatega riža
  • 1 lovorov list
  • 400 do 500 ml mesne juhe
  • 1 žlica masla
  • tabasco

Uvod

Kitajci ga imajo tako radi, da ga jejo že za zajtrk, Indijci pa tako, da ga jejo kar z rokami. Sušijev ni brez riža. V Italiji je kuhanje rižote umetnost. Mi pa smo, kajne, gor zrasli ob mlečnem rižu. Toda od vsega riža je vseeno najboljši – rajsflajš!

Takšna popačenka kot je ta beseda, je tudi njena jed. Nobenih riževih pravil ne spoštuje, noben chef je ne dograjuje, nobena restavracija je nima na meniju. Toda v vrtcu je bil najlepši tisti dan v tednu, ki je bil rezerviran za riževo meso, v menzi je bila najdaljša vrsta, ko je bilo spet na vrsti riževo meso, in prejšnje države se še vedno spominjam po riževem mesu … Zakaj smo nanj pozabili? Zato smo ”rajsflajš” v Šoli okusov ponovno obudili!

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 844 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Posušene jurčke, poprova zrna, sladko papriko in sol v blenderju zmeljemo v prah. Fižol očistimo in narežemo na 3 cm dolge kose. Zavremo slano vodo, vanjo stresemo fižol in ga blanširamo 3 minute. Nato ga na cedilu prelijemo z mrzlo vodo.

2

Slanino narežemo na kratke trakove. Svinjski vrat narežemo na 1,5 cm velike kocke. Šalotko narežemo na tanke kolobarje, česen pa drobno sesekljamo.

3

V široki litoželezni posodi segrejemo olje ter na močni temperaturi opražimo meso in slanino. Dodamo šalotko in česen, pražimo 1 minuto, dolijemo vino in ga skoraj v celoti pokuhamo. Vmešamo blanširani fižol, riž, polovico šatraja in lovorov list.

4

Dolijemo juho in dušimo na srednji temperaturi toliko časa, da je riž kuhan. V majhni ponvi segrejemo maslo in opečemo lisičke ter jih rahlo solimo. Vmešamo jih v kuhani riž, začinimo s tabascom in pred serviranjem potresemo s preostalim šatrajem.

Oceni
1234