Sestavine

  • 40 g temne čokolade (60 %)
  • 1 žlica črne kumine
  • 4 artičoke
  • 1 limona
  • 4 žlice olivnega olja
  • 4 stroki česna
  • 4 lovorovi listi
  • 4 majhne vejice rožmarina
  • 1 velik koromač z zelenjem (400 g)
  • 60 g šalotke
  • 1 strok česna
  • 7 žlic olivnega olja
  • 280 g riža za rižoto (Carnaroli
  • Vialone nano)
  • 800 do 900 ml zelenjavne juhe
  • 150 ml suhega vermuta
  • sol
  • sveže mleti črni poper
  • 2 žlici masla
  • 2 žlici naribanega parmezana

Uvod

Več ljudi na svetu je riž s prsti kot z vilicami! Zato si še mi pred to jedjo umijmo roke, čeprav se nato z njimi ne bomo lotili rižote, temveč listov artičokinega cveta. Saj ni lepšega od lizanja prstov, ki so umazani od čokolade ... Vsekakor nova senzorična izkušnja, še posebej, če jo primerjate s podobnimi sestavinami in drugačnim načinom priprave - tukaj. Zato pa je tako zanimivo kuhati in okušati - majhna sprememba in je že čisto drugače ter spet nekaj novega. Govorimo, seveda, ne le o rižoti in artičokah, temveč še bolj o čokoladni omaki s črno kumino. Poskusite, oziroma, poližite!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 754 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Črno kumino zdrobimo v možnarju. Drobno narezano čokolado skupaj s kumino raztopimo v majhni kozici nad soparo. Stopljeno čokolado s čopičem nanesemo na štiri krožnike in jih postavimo na hladno.

2

V veliko skodelo nalijemo 1 l mrzle vode in vanjo stisnemo sok limone. Artičoke očistimo (odrežemo zgornjo tretjino in odstranimo kar nekaj slojev zunanjih listov) in iz sredine s pomočjo žličke odstranimo seno artičoke. Tako pripravljene artičoke takoj položimo v vodo, da ne porjavijo.

3

Osmukamo zelenje koromača in ga shranimo. Koromač po dolžini narežemo na 8 tankih rezin (5 mm). Preostali koromač narežemo na drobne kocke. Olupljeno šalotko in 1 strok česna drobno sesekljamo. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

4

Preostali česen olupimo in vsak strok po dolgem prerežemo. Artičoke dobro odcedimo in osušimo s kuhinjskim papirjem. 4 kose folije rahlo namastimo in na vsak kos položimo artičoko, vejico rožmarina, lovorov list in dva kosa česna ter solimo in pokapljamo z žlico olja. Tesno zapremo, naložimo na pekač in ga postavimo na drugo rešetko od spodaj za 18 minut.

5

V kozici rahlo segrejemo 3 žlice olja ter dodamo šalotko, česen in na kocke narezani koromač. Pražimo na srednji temperaturi 2 minuti. Vmešamo riž, ga pražimo 1 minuto in zalijemo z vermutom. Na močni temperaturi ga pokuhamo in dolijemo malo vroče juhe. Med mešanjem in dolivanjem juhe skuhamo riž na zob, to traja približno 18 do 20 minut.

6

V veliki ponvi segrejemo preostalo olje. Rezine koromača pečemo na srednji temperaturi 4 do 6 minut oz. do zlato rjave barve. Solimo in popramo. Zelenje koromača drobno narežemo, nekaj vejic pustimo za dekoracijo.

7

Krožnike postavimo v vročo pečico, da se rahlo segrejejo. V rižoto zamešamo parmezan, koromačevo zelenje in maslo ter po potrebi dolijemo žlico ali dve juhe, da je rižota kremasta. Na ogrete krožnike naložimo rižoto, pečeni koromač in dušeno artičoko ter okrasimo s koromačevim zelenjem.

Oceni