Sestavine

  • 150 g sira za žar
  • olivno olje za mariniranje in pečenje
  • 1 vejica timijana
  • 150 g češnjevih paradižnikov
  • 1 strok česna
  • 100 g zelenega stroćjega fižola
  • 1 majhen korenček
  • 2 jajci
  • nekaj listov glavnate solate
  • 4 srednje veliki krompirji
  • 8 žlic olivnega olja
  • sol, poper
  • 1 žlička gorčice
  • 1 majhna rdeča čebula
  • 1 majhna rdeča paprika
  • 2 žlici rdečega vinskega kisa
  • 1 žlička akacijevega medu
  • 1 žlica pehtranovega kisa
  • kajenski poper

Uvod

Recept smo si sposodili pri chefu Paulu Iviću, ki si ga je sposodil v Nici. Ker je Tian zelenjavna restavracija, je iz niške solate izpustil inčune in tunino, in ker v Nici v svojo solato včasih dodajo tudi krompir, je iz njega v svoji ustvaril bistvo zgodbe. Pečen krompir v solati?! Čudiš se le tako dolgo, dokler ne poskusiš.

A ne gre le za posnemanje, temveč gre, Šoli okusov primerno, tudi za učenje. Čeprav ima ta solata veliko sestavin  - nima pa oliv! -, je čisto nasprotje množičnosti. S tem merimo na ”podobne” gostilniške solate, ki se ponašajo z velikimi skledami in majhnimi okusi. V njih je toliko vsega, pa tako malo bistvenega. Samo da so velike, pisane, brez dna …, potem je vseeno, da je zelena solata uvela, paradižnik prehlajen, čebula izsušena, krompir od včeraj in sir brez okusa. Izberite zato najboljšo zelenjavo, skrbno se držite razmerij in specite krompir tik pred zdajci!

Vir: Vegetarische Sommerküche, Paul Ivić...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Rebula selekcija 2016, Marjan Simčič
 
Postopek
1

Sir za žar narežemo na manjše kose ter mariniramo z olivnim oljem (ca. 2 žlici) in timijanom. Fižol očistimo, narežemo na manjše kose in ga blanširamo v slani vodi 5 minut. Prelijemo ga z mrzlo vodo in dobro odcedimo.

2

Jajci položimo v lonček z mrzlo vodo, zavremo, kuhamo 8 minut in olupimo ter razpolovimo. Korenje olupimo in zelo tanko nahobljamo. Solato očistimo in natrgamo na večje kose.

3

V manjši ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo sesekljani česen in paradižnike ter jih počasi pražimo na majhni temperaturi toliko časa, da se zmehčajo (a se ne smejo razkuhati). Rahlo jih začinimo s soljo in kajenskim poprom.

4

Krompir olupimo in narežemo na 1 cm debele rezine. V veliki ponvi segrejemo 2 žlici olja, vanjo stresemo krompir in ga pečemo toliko časa, da je zunaj hrustljav in v notranjosti še mehek. Solimo in popramo ter ga po eni strani tanko premažemo z gorčico.

5

Čebulo olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Papriko očistimo in narežemo na zelo majhne kocke. Vinski kis, 6 žlic olja, akacijev med in pehtranov kis zmešamo v marinado ter krepko solimo in popramo. Vmešamo še narezano čebulo in papriko.

6

Pred serviranjem v ponvi segrejemo preostalo olje in sir zlato rjavo opečemo. Na servirna krožnika naložimo liste solate, nanjo fižol, dušene paradižnike, korenje, pečen krompir in sir ter vse pokapljamo z marinado. Na vrh položimo še na polovice jajca in takoj serviramo.

Oceni