Sestavine

  • 400 g očiščenih sardel (brez kosti in glave)
  • 500 g manjšega krompirja
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • oljčno olje
  • solni cvet
  • 2 do 3 žlice drobtin

Uvod

Razlog so bile sardele s kislo-sladkim okusom – tukaj. Ker se je zanje tako dobro naučil, kako majhni sardeli očistiti njeno veliko kost, je bilo to znanje potrebno deliti … Se želiš naučiti? Zelo odločno je odmajala z glavo in mu našla novo zaposlitev. ”Ker tako dobro znaš, jih očisti še za glavno jed …”

Dovolj dolgo je stal že pri pomivalnem koritu, ko jih je čistil, zato si je kljub poletju pomagal še z več vročine. Malo se je sicer upirala: ”Zakaj pečica, če pa je že brez nje tako vroče?”, toda, ko jo je, medtem ko so se pekle, povabil v senco, se je le predala – mrzli limonadi.

  • Kategorija: On zanjo, Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Rebula 2018, Ščurek
 
Postopek
1

Pečico je segrel na 200 stopinj. Krompir je olupil in narezal po dolgem na 5 mm debele rezine. Sardele je dobro osušil. Olupljeni česen je drobno sesekljal. Model za pečenje je namastil z oljčnim oljem.

2

Vanj je naložil plast krompirja, krepko solil in popral, pokapljal z oljem ter potresel s česnom in peteršiljem. Na krompir je naložil sardele, jih pokapljal z oljem in prekril s preostalim krompirjem. Začinil ga je s soljo in poprom, potresel z drobtinami, izdatno pokapljal z oljem in postavil v pečico za 45 minut.

Oceni
1234 (1 votes, average: 4,00 out of 4)