Sestavine

  • 500 g svežih sardel
  • 500 g bele čebule
  • 5 žlici oljčnega olja
  • 2 žlici rozin
  • sol
  • sveže mleti črni poper
  • 6 žlic belega vinskega kisa
  • 2 žlici pinjol
  • moka in olje za fritiranje

Uvod

Po pravilu v Šoli okusov nismo zdravi, če še tako preprostemu in klasičnemu receptu ne dodamo nekaj novega, drugačnega, svojega. A to hkrati tudi pomeni, da pravil ni. Zato je včasih kakšno klasiko potrebno le zapisati, da jo prihodnjič hitro najdemo.

Sardele na šavor so že takšna jed. Vsako poletje jih potrebujemo na zalogo in točno takšne kot so bile lani, ko smo jih tudi naredili že prvi dan dopusta. Čiščenje je sicer zamudno in mariniranje zahteva, da jih bomo lahko poskusili šele pojutrišnjem, toda zato smo nagrajeni velikokrat. V hladilniku nas čakajo vsaj teden dni, da jim po prihodu s plaže le podstavimo kos kruha in jih osvežimo z brizgom olja, potrpežljivost pri čiščenju pa si poplačamo že prvi dan, ko očiščene sardele paniramo v drobtinah in s tako hrustljavim cvrtjem uradno začnemo dopust.

Pomembno, zaradi dolgega in počasnega dušenja, je, da je čebula narezana zelo tanko in enakomerno. Najlažje gre to z mandolino z V-nožem. Priporočamo mandolino Borner, ki jo lahko kupite tukaj.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 215 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ 24 ur za mariniranje)
 
Postopek
1

Najprej se lotimo čiščenja sardel. Pod tekočo vodo s prsti od repa proti glavi odstranimo luske in nato odrežemo glave. Po dolgem zarežemo po trebuhu, da ga odpremo. S kazalcem in palcem potegnemo vzdolž hrbtenice, da jo ločimo od fileja, najprej po eni strani in nato še po drugi. Kost odstranimo tako, da jo pri repu odrežemo in se dvojnega fileja drži le še rep.

2

Sardele začinimo s soljo in poprom, povaljamo v moki in hrustljavo ocvremo v vročem olju. Pečene sardele odcedimo na kuhinjskem papirju. Rozine namočimo v topli vodi.

3

Čebulo olupimo in tanko nahobljamo na kolobarje. V veliki ponvi segrejemo oljčno olje, vanj stresemo narezano čebulo in jo med mešanjem dušimo na majhni temperaturi 15 minut, tako da se zmehča a ne porjavi.

4

Vmešamo kis in odcejene rozine ter začinimo s soljo in poprom. V globoko posodo nalagamo izmenično pečene sardele, dušeno čebulo in pinjole. Posodo pokrijemo s folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 24 ur.

5

Marinirane sardele lahko serviramo kot hladno predjed z opečenimi kosi bagete, bivoljo mocarelo, sušenimi paradižniki v olju in navadnim morskim koprcem (vloženim v kis)

Oceni
1234