Sestavine

  • 1 kg neočiščenih sip (s črnilom)
  • 7 žlic oljčnega olja
  • 2 šalotki
  • 2 srednje velika korenja
  • 2 stebla zelene
  • 3 stroki česna
  • 1/4 žličke čilijevih kosmičev
  • sol, črni poper
  • 1 konzerva paradižnikove salse (240 g)
  • 1 žlica pomarančnega soka
  • 1 žlica brandyja (ali vinjaka)
  • 3 žlice sesekljanega peteršilja
  • kajenski poper

Uvod

Še največ dela je s čiščenjem sip. Nikar se ga ne lotite brez rokavic in nikar ne prerežite vrečke s črnilom, ker ga boste potrebovali, in oči, ker brizgnejo. Vse drugo je tako preprosto, da je res neverjetno, ker v naših morskih gostilnah vso črnilo porabijo za rižote. Saj so sipe na golaž, brez riža, niti polente ne potrebujejo, dovolj je le kos svežega kruha, še boljše!

To je klasična jed preprostih bistrojev, ki jim Francozi (v Lyonu) pravijo bouchon. To so tiste preproste gostilne, v katerih se preprosto (in) dobro je, brez zapletenih receptov, visoke matematike, visoke kuhinje in velike ustvarjalnosti. Zato pa s toliko več iskrenosti! Zakaj pri nas ni takšnih gostiln in takšnih jedi?!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
  • Priporočeno vino: Rebula 2002, Radikon
 
Postopek
1

Sipe previdno očistimo in pri tem pazimo, da ne prerežemo vrečk s črnilom, katere shranimo do uporabe. Sipe narežemo na 5 cm velike kose. Korenje in zeleno narežemo na drobne kocke. Olupljeno šalotko in česen fino sesekljamo.

2

Pečico segrejemo na 160 stopinj. V litoželezni posodi segrejemo olje ter dodamo vso narezano zelenjavo, česen in šalotko. Pražimo na srednji temperaturi 7 minut in ko se zelenjava zmehča, zvišamo temperaturo in v posodo stresemo narezane sipe.

3

Pražimo 5 minut, rahlo solimo in popramo ter dolijemo vino. Dodamo še črnilo, paradižnikovo salso, pomarančni sok, čilijeve kosmiče in brandy. Premešamo, pokrijemo in postavimo v pečico na spodnjo rešetko za 45 minut.

4

Kuhane sipe potresemo s peteršiljem in jih serviramo s hrustljavo bageto in česonovo majonezo. Po želji sipe na krožniku pokapljamo z oljčnim oljem.

Oceni
1234