Sestavine

  • 400 g puste skute
  • 120 g toasta
  • 90 g masla
  • 1 zavitek vanili sladkorja
  • 30 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 1 žlička nastrgane limonine lupinice
  • 350 g rabarbare
  • 200 ml jabolčnega soka
  • 40 ml javorovega sirupa
  • 1/2 žličke mletega ingverja
  • ščepec kardamoma
  • 1 žlička jedilnega škroba
  • 200 g jagod
  • 30 g sesekljanih olupljenih mandljev
  • 30 g kokosovih kosmičev
  • 30 g drobtin
  • 3 žličke sladkorja v prahu
  • sveža melisa

Uvod

S čim vse znate napolniti cmoke? Zdaj so jagode. Potem prihajajo marelice. Nato še slive. Nekateri dajo vanje marmelado, drugi čokolado. Je sploh kdo, ki daje vanje - nič? Tako dolgo, dokler tudi sami ne poskusite, ne boste verjeli. Da so najboljši cmoki prazni! Zato pa je zunaj več prostora.

Ljubezen med jagodami in rabarbaro je vzorčna! Tako srečnih je malo skupaj. Še posebej, ko je rabarbara tako vroče marinirana, jagode pa nato tako hladno. Idealno sožitje sladkorja in kisline, svežine in žmohtne globine. V slednjo se skutini cmo(č)ki dobesedno potopijo, saj jih ni strah, da bi se preveč zmočili. Drobtine so okrepljene z mandlji, tako kot so jagode z meliso. Če je bila pred tem juha, si lahko naložite tri....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 615 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+ 2 uri za hlajenje)
 
Postopek
1

Toast narežemo na majhne kocke in zmeljemo v blenderju v drobinte. Kremasto zmešamo 30 g mehkega masla, sladkor in vanilijev sladkor. Vmešamo skuto, jajce, rumenjak, limonino lupinico in kruhove drobtine. Maso postavimo v hladilnik za dve uri.

2

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Rabarbaro očistimo, poševno narežemo na 4 cm dolge kose in jo naložimo v večjo plitvo ognjavarno posodo.

3

Zavremo jabolčni sok, javorov sirup, ingver in kardamom. Jedilni škrob zmešamo z malo mrzle vode in vlijemo v jabolčn sok. Še enkrat zavremo, da se omaka zgosti. Prelijemo jo preko rabarbare in postavimo v sredino pečice za 15 minut. Vmes rabarbaro previdno enkrat obrnemo. Kuhano rabarbaro ohladimo.

4

Iz skutine mase oblikujemo 12 majhnih cmokov in jih previdno položimo v rahlo soljeno vrelo vodo. Takoj zmanjšamo temperaturo in cmoke kuhamo na majhni vročini 10 minut.

5

V večji ponvi raztopimo preostalo maslo. V skodeli zmešamo drobtine, mandlje, kokosove kosmiče in sladkor v prahu ter zamešamo v maslo. Drobtine pražimo na srednji temperaturi do zlato rjave barve. Kuhane cmoke s penavko previdno poberemo iz vode, jih temeljito odcedimo in povaljamo v kokosovih drobtinah.

6

Meliso narežemo na trakove. Jagode razrežemo na četrtine in jih skupaj z meliso vmešamo v ohlajeno rabarbaro. Na krožnike naložimo rabarbaro in jagode ter na vrh položimo po tri cmoke.

Oceni
1234