Sestavine

  • 600 g sladkega krompirja
  • 250 g korenja
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 4 žlice olivnega olja
  • 3 žličke karija v prahu
  • 50 ml pomarančnega soka
  • 1200 ml zelenjavne juhe
  • 2 žlici creme fraiche
  • 1 žlička jabolčnega kisa
  • 1 majhna konzerva čičerika
  • 1 žlica olja
  • sol
  • 100 g rdeče pese
  • 6 g ingverja
  • sveže mleti črni poper

Uvod

Z juho je najlažje razbiti dolgčas prehranjevalnega vsakdana! A ta trditev je le teoretična, saj je praksa ravno obratna. Če gledamo jedilne liste slovenskih gostiln, ki so rezultat naših želja, obstajajo le štiri vrste juhe: goveja, gobova, zelenjavna in dnevna. S tem, da je četrta ponavadi ena od prvih treh … Ne hodite, skratka, na juho v gostilno, razen če se ne bi radi le ogreli. A kje se jim zaradi juhe zdi vredno ogreti krožnik?

Juha je zato domača jed! A le, če ni vedno ista, pač pa vedno - dnevna. Ko so v nedeljo na tržnici pri minus desetih stopinjah le štiri branjevke, je zato potrebno poiskati tisto, ki ima pod volneno koco razen korenja še vsaj nekaj sladkega krompirja. Potem vas doma ne bo ogrela le toplota, temveč tudi barve, polne arom in okusov. A krožnik vseeno prej ogrejte.

Več o sladkem krompirju tudi tukaj...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 464 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Čičeriko stresemo na cedilo, jo zelo dobro oplaknemo pod mrzlo vodo in temeljito odcedimo. V skodeli zmešamo čičeriko, 1 žlico olivnega olja, 1 žličko karija in solimo. Stresemo jo na peki papir na pekač in postavimo v pečico na drugo rešetko od spodaj za 35 minut. Pečeno čičeriko ohladimo.

2

Korenje in sladki krompir olupimo, narežemo na 1 cm velike kocke in jih pražimo v širokem loncu na 3 žlicah olivnega olja 8 minut.

3

Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo, dodamo zelenjavi v loncu in stekleno opražimo. Potresemo s karijem, malce popražimo ter dolijemo pomarančni sok in zelenjavno juho. Pokrito kuhamo na majhni temperaturi 15 minut.

4

Medtem olupljeno rdečo peso narežemo na 1 mm tanke rezine in le-te nato na zelo tanke trakove. Ingver olupimo in narežemo na majhne kocke. Narezano rdečo peso, ingver, 1 žlico pomarančnega soka in 1 žlico olja gnetemo z rokami 1 minuto, da se rahlo zmehča (ne pozabimo na rokavice).

5

Juho in creme fraiche gladko zmiksamo v blenderju. Začinimo jo s kisom, soljo in poprom. V vroče krožnike nalijemo juho in potresemo s hrustljavo čičeriko in relišem rdeče pese.

Oceni