Sestavine

  • 400 g belih belušev
  • 2 kuhani rdeči pesi
  • 1 žlica makovih zrn
  • 3 žlice oljčnega olja
  • sol
  • nekaj listov zelene solate
  • 1 žlička gorčice
  • 3 žlice belega vinskega kisa
  • 3 žlice orehovega ali lešnikovega olja
  • črni poper
  • 1 žlica rdečih poprovih zrn

Uvod

Beluši gredo h koncu. V vseh mogočih kombinacijah so nas že razveseljevali, kot divji in zeleni šparglji, kot debeli in vijolični beluši, zato jih imamo počasi, kajne, že dovolj … Torej jih ne bomo naredili za kosilo in ne za glavno jed, temveč kot solato, za večerni prigrizek, ki bo še pozno ”odzvanjal” v ustih. Ko so sestavine tako dobre, mlade in sveže, jih moramo izkoristiti! Primer, kakšno širino in kompleksnost da lahko tudi solata, ki ne ponudi le svežine in kisline, temveč cel spekter vonjav, okusov, tekstur, barv in oblik. Pa še toploto, če zraven sveže spečete pita kruh, ki potrebuje s ščepcem suhega kvasa le pol ure vzhajanja. 

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 395 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Dno majhnega pekača pokrijemo s peki papirjem. Beluše olupimo, naložimo v eni vrsti na pekač in zmešamo z oljčnim oljem, soljo in 75 ml vode. Pekač postavimo v sredino pečice za 15 do 17 minut.

2

Kuhano rdečo peso olupimo in narežemo na tanke rezine. Solato natrgamo na manjše kose. Mak pražimo v ponvi brez maščobe 2 minuti, nato ga ohladimo. Pečene beluše vzamemo iz pečice in zmešamo z makom.

3

Za solatni preliv gladko razmešamo kis, orehovo olje, gorčico, sol in poper. Na krožnike naložimo narezano peso, solato in beluše ter vse pokapljamo s solatnim prelivom. Ponudimo s sveže pečenim pita kruhom.

Oceni
1234