Sestavine

  • 2 majhni šalotki
  • 1 strok česna
  • 200 g krompirja
  • 2 žlici masla
  • 50 ml belega vina
  • 750 ml zelenjavne juhe
  • 2 glavi rimljanke (ali majhne glavnate solate)
  • 150 ml sladke smetane
  • 2 žlici pehtranovih lističev
  • ovčja skuta
  • polnorznata bageta
  • 4 žlice olivnega olja

Uvod

Solata za kosilo, ko se vreme končno spravlja k poletju, je najboljša izbira, saj so večeri že dolgi in je boljše dočakati mrak z večerjo kot pa s televizijo. A kako zdržati tako dolgo, če solatna skleda ni pestra, pisana, raznovrstna? Če je v shrambi le zelena štruca, v hladilniku pa le še skuta? Zelena solata s skuto ne bi bila dobra izbira, pa četudi bi rimljanki pustili cele in hrustljave liste ter ji dodali še njej tako ljubi česen. ”Igralniška” solata (Caesar salad) bo zato počakala na drugo priložnost, namesto tega pa bo juha dokazala dvoje: da se jo da narediti tudi iz solate in da tudi poleti prija vroča!

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 292 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Šalotki in česen drobno sesekljamo. Olupljeni krompir narežemo na kocke. V loncu segrejemo maslo, vanj stresemo šalotko, česen in krompir ter pražimo na srednji temperaturi 2 minuti. Dolijemo vino, malce povremo in zalijemo z juho. Kuhamo pokrito na majhni temperaturi 20 minut oz. da se krompir zmehča.

2

Medtem solati očistimo in solatna srčka damo na stran. Preostale liste narežemo na trakove. Smetano stepemo in postavimo v hladilnik.

3

Krompir s tekočino, narezano solato, pehtran in 1/2 stepene smetane zmiksamo s paličnim mešalnikom ali v blenderju. Juho še enkrat previdno zavremo.

4

Solatna srčka narežemo na tanke trakove. Bageto narežemo na rezine in jih zlato rjavo opečemo v ponvi na olivnem olju. Skuto naložimo v majhne servirne posodice.

5

Juho nalijemo v krožnike ali steklene skodelice, po vrhu potresemo z narezano solato, na vsako položimo žlico stepene smetane in zraven serviramo ovčjo skuto in hrustljave kruhke.

Oceni
1234