Sestavine

  • 400 g špagetov
  • 400 g krompirja
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 120 g sušenih paradižnikov v olju
  • 1 rožmarinova vejica
  • 500 ml zelenjavne juhe
  • sol
  • 120 g parmezana
  • 50 g masla
  • 80 g pancete
  • 3 žlice drobno narezanega čemaža
  • sveže mleti črni poper

Uvod

Pašta s krompirjem? Saj to ne gre skupaj, so prepričani povsod tam, kjer testenine utapljajo v smetani, mesni ragu polivajo čez špagete in na morske testenine ribajo parmezan. Kdor pa ima rad pravo, iskreno, torej južno-italijansko pašto, se ne čudi, temveč pravi: ”Pasta e Patate!” Krompir zanjo zreže na drobne kocke, jih popeče v najboljšem olivnem olju, nato pa dela omako kot rižoto. Na jugu so omake za testenine krepke in polne, okusi so izrazitejši, nasprotja so močnejša, kombinacije so bolj divje, krompir je zato dobrodošel. Privoščite si južno pašto!

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Krompir olupimo in narežemo na 5 mm velike kocke. V veliki ponvi segrejemo 3 žlice olja in pražimo krompirjeve kocke na srednji temperaturi do mehkega oz. da rahlo porjavijo. Med praženjem dodamo tudi rožmarinovo vejico in na koncu krompir solimo. Dodamo na kocke narezani paradižnik, dolijemo juho in kuhamo na majhni temperaturi 5 minut.

2

Parmezan drobno naribamo. Panceto narežemo na kocke in jo hrustljavo opečemo v majhni ponvi na preostalem olju. Stresemo jo na kuhinjski papir in odcedimo.

3

Špagete kuhamo v vreli slani vodi polovico časa, kot je priporočeno na embalaži. Odcejene špagete zamešamo v krompir in kuhamo pokrito še nekaj minut oz. da so špageti kuhani na zob (al dente).

4

V kuhane špagete zamešamo maslo, parmezan in 2 žlici čemaža. Krepko popramo. Mešamo toliko časa, da se vse poveže v kremasto omako. Na ogrete krožnike naložimo špagete in potresemo s hrustljavo panceto in preostalim čemažem.

Oceni
1234