Sestavine

  • 2 kom piščančjih prsi s kožo (a ca. 280 g)
  • 1 žlica mlete sladke paprike
  • 30 g medu
  • 400 g drobnega mladega krompirja
  • 10 žlic oljčnega olja
  • 300 g belih belušev
  • 300 g zelenih belušev
  • 4 žlice kisa
  • 1 žlička javorjevega sirupa
  • 1 žlica narezanega drobnjaka
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 4 žlice pinjol
  • 2 mladi čebuli
  • 200 g češnjevih paradižnikov
  • 150 g mlade solate
  • 1 avokado
  • sol

Uvod

Takšne solate so hit tretjega tisočletja! Vsaj v naših gostilnah, kjer prisegajo na velike porcije, znana imena in množične okuse. V tistih, torej, ki imajo na istem jedilnem listu pizze, čevapčiče, takose, dunajce, ocvrte lignje in – solatne sklede. Čim večja skleda, tem bolj pisana, s čim več sestavinami in z imenom, v katerem se mora vsaj ena beseda začenjati z zdrav … Uspeh je zagotovljen! Zato okus sploh ni pomemben.

Se naj zaradi tega dobrojedci odpovemo ”mesnatim” solatam? Ne solatam, le takšnim gostilnam! Pripravite si, torej, solato v obliki enolončnice sami, da ne bo le res zdrava, temveč tudi res okusna. Bistvo vsake solate je, namreč, svežina, zato se je ne da pripravljati na tekočem traku, temveč le sveže. Vsaka sestavina mora ohraniti svoj okus in značilnosti, zato je solata lahko le njihov seštevek. Prevedeno to pomeni, da ni pomembna količina, temveč kakovost!

Izbrani pomladni solatni listi. Beli in zeleni beluši in šparglji, oboji skuhani na al dente. Zrel avokada, sočni paradižniki, pekoča mlada čebula, osvežilni preliv in domača kura, ki ohrani v prsih sočnost, na koži pa pridobi pikantnost.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 675 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ 1 ura za mariniranje)
 
Postopek
1

Mleto papriko, med in 2 žlici vode zmešamo v pasto in z njo premažemo pipčančje prsi. Pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pekač obložimo s peki papirjem. Krompir temeljito umijemo in osušimo s papirjem. Večje prerežemo na polovico. V skledi zmešamo krompir z 2 žlicama olja in soljo po okusu. Stresemo ga na pekač in pečemo na drugi rešetki od spodaj 30 do 35 minut.

3

Medtem bele beluše olupimo in zelenim odlomimo spodnji oleseneli del. Po dolgem jih prerežemo na polovico in narežemo na 4 cm dolge kose. Zavremo slano vodo in vanjo stresemo bele beluše. Kuhamo jih 3 minute, nato v lonec stresemo še zelene beluše in vse skupaj kuhamo še 2 minuti.
Kuhane beluše stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo.

4

V ponvi segrejemo 2 žlici olja in vanjo položimo marinirane piščančje prsi s kožo navzdo ter pečemo na močni temperaturi 2 minuti. Solimo in obrnemo ter pečemo še 1 minuto. Nato jih začinimo s soljo in poprom, položimo na pekač s krompirjem in pečemo 20 minut.

5

Iz preostalega olja, kisa, javorjevega sirupa, drobnjaka, soli in popra zmešamo marinado. Mlado čebulo narežemo na kolobarje. Avokado olupimo in narežemo na manjše kose. Paradižničke prerežemo na polovico. Pinjole opražimo v ponvi brez maščobe.

6

Solato, avokado in paradižnike prelijemo z marinado in previdno premešamo. Pečene prsi narežemo na rezine. Na servirni pladenj naložimo pečeni krompir, solato in narezano meso. Potresemo s peteršiljem in pinjolami.

Oceni
1234