Sestavine

  • 750 g zelenih špargljev
  • 80 g masla
  • 2 rdeči čebuli
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • sol, črni poper
  • 750 g mladega krompirja
  • 4 stroki česna
  • 4 šalotke
  • 150 ml oljčnega olja
  • 2 žlički gorčice s semeni
  • 2 žlici belega vinskega kisa
  • 1 žlica narezanega drobnjaka
  • 1 žlica sesekljanega pehtrana
  • 12 jakobovih pokrovač
  • čemažev pesto (opcija)

Uvod

Špargljevih receptov ni nikoli preveč, a tudi tehnik, kako zelene šparglje ali bele beluše toplotno obdelamo, je toliko, da je težko izbrati pravo. Zato smo po Hestonu Blumenthalu povzeli nasvet, da jih je najboljše dušiti v maščobi, ker tako izgubijo najmanj svojega nadokusa. Ker gre počasi, je tudi manj nevarnosti, da bi jih hitro prekuhali.

In ker smo že bili pri Blumenthalu, smo si sposodili še njegov recept za pretlačen krompir. Z mladim krompirjem se pireja, namreč, ne da delati, lahko pa krompir z olupki vred po Hestonovo pretlačimo. Koristno za pomlad in dobršen del poletja.

Več kot le barvno šparglje polepša rdeča čebula, pomladno pa jih še dodatno začini čemažev pesto. Ker ga je preprosto vložiti in ga prodajajo tudi na naših tržnicah, smo tudi mi uporabili laćjo pot. Jakobove pokrovače zato sploh niso obvezne, lahko jih vegetarijansko izpustite ali pa nadomestite s kozicami.

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Krompir umijemo in po dolgem prerežemo na polovico. Česen olupimo in sploščimo z ročajem noža. Zavremo soljeno vodo, krompir in česen ter kuhamo na majhni temperaturi 20 minut.

2

Rdečo čebulo olupimo in narežemo na krhlje. V ponvi segrejemo 30 g masla, dodamo čebulo in pražimo na srednji temperaturi 2 minuti. Dolijemo balzamični kis, pokuhamo ter začinimo s soljo in poprom.

3

Olupljene šalotke drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo 120 ml olja, dodamo šalotko in pražimo na majhni temperaturi 5 minut.

4

Kuhani krompir odecdimo, odstranimo česen in prelijemo s šalotko in oljem, dodamo kis in gorčico ter ga grobo pretlačimo z vilico. Začinimo s soljo in poprom ter vmešamo zelišča.

5

Špargljem odlomimo spodnji oleseneli del. V veliki ponvi segrejemo preostalo maslo, dodamo šparglje, pokrijemo in pustimo kuhati na srednji temperaturi 5 minut. Kuhane šparglje krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

6

Pred serviranjem v majhni ponvi segrejemo preostalo olje in na močni temperaturi na hitro opečemo jakobove pokrovače. Na ogrete krožnike naložimo kuahen šparglje, rdečo čebulo, pretlačeni krompir in pečene jakobove pokrovače. Po želji dodamo na krožnik še čemažev pesto.

Oceni
1234