Sestavine

  • 6 jajc
  • 100 do 150 ml mineralne vode
  • 400 g moke
  • 250 g pikantnega sira (bergkaese, grojer, starana gouda)
  • 150 g masla
  • muškatni orešček
  • 400 g rdeče čebule
  • 1 janeževa zvezda
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • sol, poper

Uvod

Če jim rečeš vlivanci, ne bodo tako dobri, ker ne boš uporabil posebnega strugala, ki je namenjeno le špeclom. Če uporabiš rdečo čebulo, ne bo tako dobro, če to ne bo sicilijanska tropea, ki je najbolj sladka od vseh čebul, kar je, ne nazadnje, odločilna stvar, ko bi radi karameliziran učinek. Če špecle s sirom gratiniraš klasično, ne v plasteh in postopno, ne bo tako sočno. In če za piko na i ne uporabiš janeževe zvezde, naredi raje babičine vlivance.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 980 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Jajca, 100 ml mineralne vode in ščepec soli razžvrkljamo v skodeli ter z metlico vmešamo moko. Nato testo stepamo s kuhalnico 5 do 10 minut, da postane prožno in sijoče. Če je preveč čvrsto, med stepanjem dodamo še preostalo vodo. Pustimo ga počivati 20 minut.

2

Olupljeno čebulo narežemo na tanke kolobarje. V ponvi segrejemo maslo, dodamo čebulo in janeževo zvezdo ter pražimo na srednji temperaturi 15 minut oz. da čebula rahlo porjavi. Pečico segrejemo na 140 stopinj in vanjo postavimo ognjevarni model, ki smo ga namastili z maslom.

3

Sir grobo naribamo. V velikem loncu zavremo slano vodo in vanjo stisnemo četrtino testa skozi stiskalnico za špecle. Ko špecli priplavajo na vrh, jih s penavko poberemo iz lonca in stresemo v ogreti model. Potresemo s četrtino sira in postavimo nazaj v pečico.

4

Postopek ponovimo še trikrat, model vedno takoj postavimo nazaj v pečico, da se sir lepo stopi. Zadnja plast naj bo sirova.

5

Pred serviranjem čebulo rahlo segrejemo, vanjo zamešamo peteršilj in postrežemo s sirovimo špecli. Odlična spremljava je motovilec v solati.

Oceni
1234