Sestavine

  • 1,2 kg svinjskih rebrc
  • 200 ml ribje omake
  • 8 žlic rjavega sladkorja
  • 12 žlic olja
  • 250 ml vode
  • 1 žlica limetinega soka
  • 1 1/2 žličke čilijevih kosmičev
  • 5 cm svežega ingverja
  • 250 g topinamburja
  • 250 g krompirja
  • 1/2 žličke posušenega timijana
  • 2 jajci
  • 100 g creme fraiche
  • 50 g moke
  • sol
  • olje za pečenje

Uvod

Velikokrat se pri kuhanju trudimo, toda skoraj tolikokrat potem nismo zadovoljni z rezultatom glede na vloženi trud, ki je vedno povezan tudi s časom. Skratka, veliko dela, potem pa kratko traja, pričakujemo eksplozijo, pa je le grožnja, da bomo počili, ker smo se preobjedli … Kje pa je okus oziroma nadokus?!

Velikokrat se pri kuhanju trudimo na napačnem koncu! Nadokusa ni v trudu in času. Nadokus zagotavljajo le sestavine! In zakaj potem na hitro kupimo, potem pa to predolgo pripravljamo?!

Torej, potrudite se z nakupom svinjskih rebrc. Izberite najboljše. Zato ne iščite rebrc, ki so se pasle in jedle pravo ter dobro hrano, v najbližji ali največji trgovini. Za nakup takšnih rebrc se je potrebno potruditi.

Ko jih imate, pa čim manj komplicirajte. Paca? Dovolj bo že 45 minut. Smoker? Sous vide? 24 ali 36 ur? Pozabite vse to. Dovolj bosta že dve uri v pečici.

Skrivnost je v fermentirani ribji omaki, po katero pa lahko greste v največjo trgovino. Ker je okusov pet, boste z njo imeli umami vedno v hladilniku in pri roki. Pa brez skrbi, rebrca bodo ostala svinjska.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 720 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 3 ure (+ 45 minut za marinirane)
  • Priporočeno vino: Modri pinot 2013, Ščurek
 
Postopek
1

75 ml ribje omake zmešamo s 3 žlicami sladkorja in z njo premažemo rebrca. Zapremo jih v vrečko za zamrzovanje in postavimo v hladilnik za najmanj 45 minut.

2

Pečico segrejemo na 170 stopinj. V litoželezni posodi segrejemo 3 žlice olje in odcejena rebrca opečemo na obeh straneh. Dolijemo marinado in 100 ml vode, posodo pokrijemo in postavimo na spodnjo rešetko za najmanj dve uri.

3

Ingver olupimo in narežemo na drobne kocke. Zavremo preostalo ribjo omako, sladkor in vodo, dodamo ingver in čili ter kuhamo toliko časa, da se omaka malce zgosti. Na koncu jo začinimo z limetinim oskom in poprom.

4

Po 30 minutah pečenja rebrca prelijemo z omako. Med pečenjem jih dvakrat obrnemo. Če omaka preveč povre, dolijemo malo vroče juhe.

5

Topinambur in krompir kuhamo v vreli slani vodi 25 minut oz. da se topinambur zmehča. Odlijemo vodo in lonec pustimo na majhni temperaturi, da izpari vsa para. Oboje olupimo, topinambur pretlačimo s paličnim mešalnikom, krompir pa stisnemo skozi stiskalnico za krompir.

6

Eno jajce ločimo in beljak trdo stepemo. V posodi z metlico gladko zmešamo jajce, rumenjak, creme fraiche in moko. Vmešamo timijan, topinambur in krompir ter krepko solimo.

7

Tik pred pečenjem v testo zamešamo beljakov sneg. V ponvi segrejemo preostalo olje in s pomočjo žlice iz testa oblikujemo majhne kupčke. Ponvičnike pečemo na sredni temperaturi na vsaki strani 2 do 3 minute oz. do zlato rjave barve.

8

Pečena rebrca narežemo in serviramo skupaj s topinamburjevimi ponvičniki ter po želji s pečenim belim fižolom (prebranac) in pečeno rdečo papriko.

Oceni
1234