Sestavine

  • 600 g svinjskega fileja
  • 150 g gomoljne zelene
  • 200 g korenja
  • 150 g peteršiljeve korenine
  • 200 g ozkega pora
  • 2 šalotki
  • 3 žlice arašidovega olja
  • sol, sveže mleti poper
  • 2 lovorova lista
  • 30 g rjavega sladkorja
  • 250 ml zelenjavne juhe
  • 100 ml rdečega vina
  • 200 g kostanjev (kuhani in vakumirani)
  • šopek drobnjaka
  • 50 g mrzlega masla

Uvod

Seveda, file zna vsak pripraviti. Razen, ko ga s predolgim pečenjem izsuši … Toda tukaj je file le priloga, saj je trud potreben za zelenjavo. Vse kocke morajo biti enake! Enakomeren, natančen rez na pol centimetra. V tem je skrivnost uspeha, pa naj se še tako smešno sliši vsem tistim, ki menijo, da je v kuhinji dovoljena površnost.

Odločilna za uspeh je tudi posoda. Litoželezna je najboljša in to je pravzaprav pekač, v katerem se bo zelenjava na štedilniku dovolj dolgo pražila, ker pa ima tudi težek pokrov, bo file v pečici in na zelenjavi v 15 do 20 minutah (odvisno od velikosti pujsa) ohranil okus in sočnost za spremljavo kostanjem. Ker bodo gostje radi še, narežite dovolj in nato postavite kar s pekačem na mizo.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 620 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Barbera d'Asti, 2006, Il Mongetto
 
Postopek
1

Zeleno, peteršilj in korenje olupimo in narežemo na zelo drobne kocke (5 mm). Šalotki olupimo, razpolovimo in narežemo na tanke rezine. Por narežemo na tanke kolobarje. Drobnjak drobno narežemo.

2

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Meso očistimo ter solimo in popramo. V pekaču segrejemo olje in file opečemo z vseh strani. Vzamemo ga iz ponve. Nato v ponvi pražimo šalotko in zelenjavne kocke na srednji temperaturi 5 minut. Potresemo s sladkorjem, karameliziramo in zalijemo z juho in vinom.

3

Vmešamo kostanje in por, na vrh položimo pečeni file in pekač postavimo v sredino pečice za 20 minut. Meso zavijemo v alu folijo in pustimo počivati 5 minut. Zelenjavo začinimo s soljo in poprom, vmešamo maslo in polovico narezanega drobnjaka.

4

Meso narežemo na rezine, jih položimo nazaj v pekač na zelenjavo, potresemo s preostalim drobnjakom in postrežemo z gratiniranim krompirjevim pirejem.

Oceni
1234