Sestavine

  • 4 kotleti krškopoljskega prašiča
  • 1 kg gomoljne zelene
  • 50 g masla
  • sol
  • 150 ml mineralne vode
  • 120 ml sladke smetane
  • muškatni orešček
  • 500 g hokaido buče
  • 8 majhnih rdečih čebul
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 120 do 150 ml zelenjavne juhe
  • 1 janeževa zvezda
  • črni poper
  • 60 g korenja
  • 1 žlička gorčičnih semen
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 1 bio limona

Uvod

Čim bolj je kotlet pravi – od krškopoljca, zorjen, marmoriran, debel, pečen na žaru, pred tem le začinjen s soljo in poprom -, tem bolj pravo prilogo potrebuje! Ne, tokrat ne bo krompirja. Ne, tudi globoke omake ne bo. In da, tudi svinjski kotlet je boljši, če je v sredici še rožnat.

Ni prav, da je ob mesu vedno krompir, ker to le redi. Zato je prava priloga zelenjava, v tem primeru gomoljna zelena, ker je njen pire še boljši od krompirjevega. Ni nujno, da je vedno omaka, ker je nujno, da je meso na žaru najprej pečeno, nato spočito, saj nam s tem da dovolj naravne omake. Ker je takšno meso dovolj sočno, ne potrebuje omake, temveč hrustanje (gremolata). In brez skrbi, saj rožnato pri svinjskem kotletu pomeni, da je lahko medium-well (bolj kot srednje pečeno), ne pa kot pri govedini medium-rare (manj kot srednje pečeno).

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 749 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: St. Laurent 2016, Paul Achs
 
Postopek
1

Gomoljno zeleno olupimo in narežemo na kocke. V loncu segrejemo 20 g masla, dodamo narezano zeleno in pražimo na srednji temperaturi 4 minute. Solimo, dolijemo mineralno vodo, pokrijemo in kuhamo na majhni temperaturi 20 minut oz. da se zelena zmehča. Dolijemo smetano in kuhamo še 1 minuto.

2

Kuhano zeleno s tekočino in preostalo maslo zmiskamo v blenderju v gladki pire. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

3

Za gremolato olupljeno korenje narežemo na zelo drobne kocke (2 mm). Gorčična semena opražimo v ponvi brez maščobe in fino zmeljemo v možnarju. Nastrgamo limonovo lupino. V servirni posodi zmešamo korenje, mleto gorčico, seseljani peteršilj in limonovo lupinico ter rahlo solimo.

4

Bučo očistimo in narežemo na 5 cm široke rezine. Le-te nato povprek narežemo na 1 cm široke kose. Olupljeno čebulo razrežemo na 4 dele.

5

V široki ponvi segrejemo 3 žlice olja, dodamo narezano bučo in janeževo zvezdo ter pražimo 4 minute. Dodamo še čebulo in pražimo 1 minuto. Dolijemo juho, solimo in popramo ter kuhamo pokrito na majhni temperaturi 8 do 10 minut.

6

Svinjske kotlete začinimo s soljo in poprom ter rahlo premažemo s preostalim oljem. Žar močno segrejemo in kotlete pečemo na vsaki strani 1 minuto. Nato kotlete zavijemo v folijo, temperaturo zmanjšamo na minimum (plinski žar lahko povsem ugasnemo), žar zapremo s pokrovom in jih pustimo na toplem še 10 minut.

7

Pire zelene previdno segrejemo. Kotlete narežemo na široke trakove. Oboje naložimo na ogrete krožnike in dodamo še praženo zelenjavo. Meso potresemo z gremolato in takoj serviramo.

Oceni
1234