Sestavine

  • 2 svinjska kotleta (mangalica)
  • sol
  • 1/2 žličke mlete dimljene rdeče paprike
  • 3 šalotke
  • 3 žlice sesekljanega pateršilaj
  • 6 sardelnih filejev (v olju)
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 8 žlici oljčnega olja
  • 1 glava solate ledenke
  • 2 žlici masla
  • 400 g kormpirja
  • 2 žlici ghee masla

Uvod

Ko je svinjskega kotleta za pravi tomahavk, ga je najbolje popeči le na žaru, a se zato pujsu hvaležno oddolžiti s posebnim trudom okrog spremljave. Solate nismo izpustili, a jo naredili na vroče, tudi z vinaigrette omako smo jo začinili, a ji dodali umami, in pri krompirju smo se potrudili, da smo ga tanko zrezali in hrustljavo opekli.

Četudi ne bo vedno tako lepe mesne priložnosti, bo ideja s pečeno solato ostala, da jo še večkrat ponovimo, saj ledenka vedno potrebuje malo spodbude, v ”pravi” solati paradižnikove, v pečeni pa sardelno-čebulne.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 884 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Blaufränkisch 7301, 2016, Kirnbauer, Deutschkreutz
 
Postopek
1

Krompir olupimo in narežemo na 2 mm debele rezine. V veliki ponvi segrejemo ghee maslo, vanjo stresemo narezani krompir in ga med občasnim mešanjem na srednji temperaturi hrustljavo zapečemo.

2

Za vinaigrette 1 olupljeno šalotko drobno sesekljamo, stresemo v cedilo, prelijemo z vrelo vodo in odcedimo. Tri sardelne fileje drobno sesekljamo Gladko razmešamo kis, sol, šalotko in sesekljane fileje. Nato vmešamo še 4 žlice olja in 1 žlico peteršilja ter krepko popramo.

3

Solato razrežemo na četrtine, izrežemo trdi kocen in liste narežemo na 2 cm široke trakove. Preostalo šalotko olupimo in narežemo na trakove. Preostale sardelne fileje grobo narežemo.

4

V ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo šalotko in sardelne fileje ter dušimo na srednji temperaturi 1 minuto. Dodamo še narezano solato in maslo ter med mešanjme pražimo 2 do 3 minute. Dušeno solato začinimo s soljo in sveže mletim poprom, pokrijemo ter odstavimo s štedilnika.

5

Žar močno segrejemo. Kotleta začinimo s soljo in papriko ter premažemo s preostalim oljem. Na hitro jih opečemo na močni temperaturi, nato žar preklopimo na indirektno pečenje in pečemo pokrito do konca.

6

Pečeni krompir krepko solimo in ptresemo s preostalim peteršiljem. Na vroča krožnika naložimo dušeno solato in kotleta, prelijemo vsakega z žlico šalotkine omake in postrežemo s pečenim krompirjem. Preostali šalotkin vinaigrette ponudimo posebej v omačnici.

Oceni
1234