Sestavine

  • 500 g mlete svinjine
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 15 g svežega ingverja
  • 4 stroki česna
  • 1 žlica sladkorja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 žlica čili paste (npr. sambal oelek)
  • 35 ml sojine omake
  • 25 ml riževega kisa
  • sol
  • 2 žlici masla
  • 220 g testenin (polžki, školjke)
  • sveži koriander

Uvod

”V hladilniku imaš pol kilograma mletega svinjskega mesa. Skuhaj nekaj. Poljub!” Za tisto zadnje ni vedel, ali je rekla ali naredila. Bil je še na pol v komi, ko je ona že vstala in odhitela po spisku. On, ki dela od doma, pa lahko, torej, nekaj skuha. A kaj? Ta skrb ga je dokončno prebudila. ”Kaj pa bi rada,” je zakričal, ker je spodaj že slišal vhodna vrata. ”Nekaj dobrega,” ni bil več siguren, je to res rekla ali pa se mu je le zdelo, ker to tako in tako vedno reče.

Tuhtal je med čuftami, polpeti, burgerji, a to bi bilo zanj, ne zanjo, spominjal se je mesne štruce, a zato, ker jo je naredila ona zanj, razmišljal o polnjenih paprikah, a tistih od babice, iskal primerno posodo za narastke, a se spomnil, da zdaj ni sezona jajčevcev, skratka, skoraj je že obupal, ko se mu je utrnil še mesni ragu. Toda, on bi bolonjeze, ona pa mu je kupila le svinjsko meso?!

Sprva je pomenljivo gledala in malo brskala. ”Lepe školjke,” je komentirala izbor testenin, mesno polivko pa ignorirala. ”Kaj pa tako diši?” se je končno opogumila, da je zajela. ”Koriander?” Ko je poskusila, pa ni bilo konca vprašanj: ”Kaj peče? Od kod kislina? Kaj daje umami?” Torej ji je kar naštel: ”Ingver, čili, rižev kis, sojina omaka …”

”Vidiš,” je bila zadnja spet njena, ”da ni potreben vedno bolonjeze! Tudi to lahko še kdaj ponoviš.”

  • Kategorija: On zanjo
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Ingver je olupil in drobno sesekljal. Olupljeni česen je narezal na tanke rezine. V široki ponvi je segrel olje in na srednji temperaturi pražil meso med mešanjem toliko časa, da je rahlo porjavelo.

2

V praženo meso je zamešal ingver, česen in sladkor ter pražil še 3 minute. Vmešal je paradižnikovo mezgo, pražil 1 minuto in dodal čili pasto, sojino omako, rižev kis in 250 ml vode. Vse skupaj je zavrel in kuhal na majhni temperaturi 35 minut oz. da se je omaka rahlo zgostila.

3

Testenine je skuhal na zob (al dente), jih odcedil in skupaj z maslom stresel v omako. Na majhni temperaturi je testenine kuhal še 1 minuto, jih potresel z lističi koriandra in takoj serviral.

Oceni
1234