Sestavine

  • 4 svinjski kotleti (tomahavk rez)
  • sol, poper
  • 50 ml olčnega olja
  • 2 žlici limonovega soka
  • nastrgana limonina lupina
  • 1 večji strok česna
  • 1 žlica gorčice
  • 1 žlička posušenega origana
  • 1/2 žličke mlete kumine
  • 1/2 žličke rjavega sladkorja
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 300 g belega fižola (ali 200 g suhega in namočenega preko noči)
  • 8 žlici oljčnega olja
  • 1 vejica rožmarina
  • 30 g posušenih paradižnikov
  • 10 majhnih artičok
  • sok 1 limone
  • 3 šalotke
  • sveža bazilika

Uvod

Včasih so bile kosti tako nizko odrezane, da smo glodali kotlete. Zdaj jih režejo višje in jih očistijo, zato zdaj glodamo tomahavke … A kaj, ko sta za govejega potrebna vsaj dva lačna. Poskusite, torej, s pujsom!

Za to je potreben predvsem pravi mesar. Ker le pravi mesarji znajo poiskati prave svinje in jih potem tudi pravilno razrezati. Tomahavk mora imeti dolgo kost in debelo meso, zato ne sme biti suhec, lenuh in presnojedec. Pravzaprav mora biti dobrojedec.

Potem ga je potrebno zunaj le zapeči, znotraj pa ogreti. Ker je glavno meso, je omaka osvežilna, priloga pa spodbuja tek.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 547 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
  • Priporočeno vino: Chardonnay Kramarovci 2015, Marof
 
Postopek
1

Fižol, 2 l vode, 2 žlici olja in rožmarin zavremo ter kuhamo na majhni temperaturi 40 minut oz. do mehkega. Pet minut pred koncem kuhanja fižol solimo in ga pustimo ohladiti v tekočini od kuhanja.

2

Za kotlete zmešamo limonov sok in lupino, stisnjeni česen, origano, kumino, gorčico in sladkor. Z metlico vmešamo 50 ml olja, da nastane emulzija ter jo začinimo s soljo in poprom.

3

Artičoke očistimo in po dolgem prerežemo na polovico, večje lahko tudi na četrtine. Takoj jih položimo v vodo v katero smo stisnili sok limone. Olupljene šalotke narežemo na tanke kolobarje. Suhe paradižnike narežemo na trakove.

4

V veliki ponvi segrejemo 4 žlice olja, šalotko stekleno opražimo in dodamo še narezane artičoke. Na majhni vročini jih dušimo 15 minut. Fižol odcedimo in pri tem shranimo vodo od kuhanja oz. odmerimo 250 ml. Fižol in suhe paradižnike zamešamo v artičoke, dolijemo tekočino in kuhamo na majhni temperaturi 10 minut. Začinimo s soljo inn poprom ter pokapljamo z 2 žlicama olja.

5

Kotlete solimo in popramo ter jih spečemo na žaru (lahko tudi v ponvi na štedilniku). Pečene premažemo z nekaj žlicami limonove omake, preostalo ponudimo posebej v skodelici. Na ogrete krožnike naložimo zelenjavo, jo pokapljamo z nanjo meso ter potresemo z lističi bazilike.

Oceni
1234