Sestavine

  • 4 debelejši zrezki iz svinjskega vratu
  • sol, sveže mleti črni poper
  • 1 žlička svežega majarona
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 kg majhnega sladkega krompirja
  • 4 stroki česna
  • 1 strok rdečega čilija
  • 60 g stopljenega masla
  • 150 ml pomarančnega soka
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • 2 žlici sesekljanega svežega pehtrana
  • groba morska sol

Uvod

Šola ni v pečenju mesa, ker za svinjski vrat, ki je dobro prepreden z maščobo, ni potrebne posebne žar-umetnosti. Bolj gre za to, da preprostemu kosu mesa za žar, ki pa je ravno zato vedno kandidat za zadovoljstvo jedcem, dodamo dovolj zanimivo družbo. Nasploh, ko se smukamo okrog žara ali roštilja, so prav priloge najbolj pomembne. Vse drugo ”znanstveno” o mesu, kar sta v zadnjih letih ustvarili mesna in železarska industrija, je bolj marketinška moda kot pa kuharska nuja. Žar se meri po tem, kaj je zraven!

Tukaj so jajčevci, ki so velikokrat na žaru, toda z miso pasto jih, kajne, še niste premazali. In sladek krompir, ki mu marinada okrepi vzorec rešetk. Ob takšni in tako pripravljeni zelenjavi je preprosti kos mesa boljši od najdražjega fileja.

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 875 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Modra frankinja 2015, Domaine Slapšak
 
Postopek
1

Dva olupljena stroka česna drobno seeljamo. Čili prerežemo na polovico, odstranimo semenje in ga drobno narežemo. Zmešamo maslo, pomarančni sok, česen, čili, cimet, sol, koriander in poper. Krompir olupimo, narežemo na 1 cm debele rezine in ga prelijemo s pomarančno marinado. Pustimo stati 30 minut.

2

Preostali česen stisnemo, zmešamo z oljem in seseljanim majaronom ter krepko popramo. Z oljem premažemo zrezke in pokrijemo s prozorno folijo do peke.

3

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pekač obložimo s peki papirjem, nanj steresemo marinirani sladki krompir in ga postavimo v pečico za 15 do 20 minut. Pred serviranjem ga potresemo s sesekljanim pehtranom.

4

Medtem segrejemo žar na srednjo temperaturo, nanj položimo svinjske zrezke in jih pečemo na indirektni temperaturi 5 minut. nato temperaturo zvišamo in jih spečemo do konca (na vsaki strani 3 do 4 minute). Postrežemo jih s pečenim sladkim krompirjem in miso jajčevci.

Oceni
1234