Sestavine

  • 800 g fileja morske žabe
  • 1 žlica mlete kumine
  • 1 žlica česna v prahu
  • 1 žlica dimljene mlete rdeče paprike
  • 1 žlica čebule v prahu
  • 1 žlička kajenskega popra
  • sol
  • 1 koruzni storž
  • 4 majhni paradižniki
  • 1 majhna rdeča čebula
  • 1 strok rdečega čilija
  • 1 limeta
  • sveža bazilika
  • 60 g grškega jogurta
  • 1 žlica limetinega soka
  • 1 mlada čebula
  • 1 strok česna
  • 30 ml olja
  • sveži koriander
  • 200 g zelja
  • 8 koruznih tortilj

Uvod

Iz morske žabe se delajo fine jedi … Njen rep je tako debel in tako brez kosti (le s hrustančno hrbtenico), da je meso nežno in mehko kot ribje in čvrsto ter sočno kot pri rakih. Zaradi tega je spaka in grdobina le z glavo in na žaru, sicer pa le z repom dela konkurenco tako najboljšim rombom kot največjim jastogom. A vse to tudi pomeni, da se je zanjo potrebno nedeljsko obleči in prižgati večerne sveče … Mi pa nočemo čakati tako dolgo in tako naporno. Zato smo iz morske žabe naredili fini fast food....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 670 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

Morsko žabo obrišemo do suhega in narežemo na manjše fileje. Mleto kumino, česen, čebulo, dimljeno papriko, kajenski poper in sol zmešamo in s tem natremo ribje fileje. Pustimo stati 15 minut.

2

Koruzo kuhamo v rahlo slani vodi 10 minut, jo osušimo in spečemo na žaru ali v ponvi, da rahlo porjavi. Z ostrim nožem odluščimo koruzna zrna s stebla in jih ohladimo.

3

Paradižnike narežemo na majhne kocke. Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno narežemo. Baziliko grobo sesekljamo. V skodeli zmešamo paradižnik, čili, čebulo, sok 1 limete in baziliko ter solimo in popramo.

4

Zelje očistimo in narežemo na zelo tanke trakove. Grški jogurt, olje, narezano mlado čebulo, koriandrove lističe, olupljeni česen, 1 žlico limetinega soka in sol zmiksamo v blenderju v gladko omako. Polovico omake zamešamo v zelje, polovico pa bomo uporabili za tacose.

5

Pečico segrejemo na 250 stopinj (z dodano funkcijo za žar). Pekač obložimo s peki papirjem in nanj položimo ribje fileje. Postavimo v pečico za 5 minut, nato jih obrnemo in pečemo še 3 do 5 minut, pri tem pazimo, da zeliščni posip preveč ne potemni. Morsko žabo pa lahko spečemo tudi na žaru, pred pečenjem jo rahlo premažemo z oljčnim oljem.

6

Tortilje rahlo segrejemo v ponvi brez maščobe. Potresemo z mariniranim zeljem, obložimo s pečeno morsko žabo in paradižnikovo salso s koruzo ter pokapljamo s preostalo omako. Serivramo še vroče.

Oceni
1234