Sestavine

  • 250 g moke
  • 125 g masla
  • sol
  • 4 jajca
  • 200 g pora
  • 2 rdeča čilija
  • 16 črnih oliv
  • 120 g naribanega parmezana
  • 3 vejice timijana
  • 180 g kisle smetane
  • 1/4 žličke čilijevih kosmičev
  • muškatni orešček
  • 1 žlička črne kumine

Uvod

Velikokrat ni pomembno le, kako skuhati, temveč tudi, kako počakati, da se ohladi … Ta tarte je klasičen primer za slednje. Iz pečice pride tako dišeč, da od čakajočih nihče ne zdrži za mizo, in tako našopirjen, da že mora biti dober razlog za takšen ponos. Toda, ravno zato, ne zarežite vanj prehitro, temveč počakajte, da mu kopavost upade, ker ima v tem času tudi dno priložnost, da se ohladi do hrustljavosti.

Sicer pa ni sam kriv, da je tako dober in da ga hočete tako hitro napasti. Vi ste ga spekli! Čestitke!

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 920 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri
  • Priporočeno vino: Renski rizling 2008, suho, Vina Joannes
 
Postopek
1

Moko, na kocke narezano mrzlo maslo, 1/2 žličke soli in 1 jajce hitro zgnetemo v gladko testo, ga sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

2

Por očistimo in narežemo na 1 cm velike kolobarje. Čilija prerežemo po dolgem in odstranimo semenje. Timijanove lističe osmukamo.

3

Testo razvaljamo v premer 26 cm in ga položimo v namaščeni model za tarte (premer 24 cm). Testo pritisnemo ob robovih in poravnamo zgornji rob. Ponovno ga postavimo v hladilnik za 30 minut.

4

Pečico segrejemo na 200 stopinj. V skledi z metlico gladko razmešamo preostala jajca in kislo smetano. Vmešamo timijan, čilijeve kosmiče in parmezan ter začinimo s soljo in muškatnim oreščkom. Nadev vlijemo na testo, potresemo s porom in na vrh položimo čilije. Pečemo na spodnji rešetki 35 minut.

5

Pečeno tarte vzamemo iz pečice, potresemo s črno kumino in pustimo stati na rešetki 10 minut. Odlična priloga je mlada endivija v solati.

Oceni
1234