Sestavine

  • 6 jabolk (sorta carjevič ali boskop)
  • 1 žlica limonovega soka
  • 100 g sladkorja
  • 50 g slanega masla
  • 1 zavitek svežega listnatega testa

Uvod

Čeprav smo v Šoli okusov zato, da se kaj naučimo, tudi nam tu in tam pride prav kakšna bližnjica. Zato bo dovolj, da se naučimo speči jabolčno pito obrnjeno na glavo, sicer pa je to hitri tarte Tatin. Original je, namreč, iz krhkega testa, ki pa ga je potrebno spretno (hitro) gnesti in mora dolgo počivati … Zato smo uporabili listnato, ki je skoraj vedno kupljeno, tako da se lahko na jabolčno pito spomnite šele po kosilu, pa vam bo polepšala že popoldanski čaj. Ker je original Tatin (po sestrah Tatin), je naš le tatin.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Jabolka olupimo, razrežemo na četrtine in odstranimo peške. Pokapljamo z limonovim sokom in premešamo. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

2

V pekaču za tarte oz. pito (premer 24 cm) ali v ponvi z ognjevarnim ročajem zmešamo sladkor in 2 žlici mrzle vode ter počasi segrevamo, da sladkor karamelizira. Dodamo na kocke narezano maslo in segrevamo, da se maslo raztopi.

3

V posodo stresemo narezana jabolka, premešamo in kuhamo na majhni temperaturi 2 minuti. Karamelizirana jabolka ohladimo. Medtem iz testa izrežemo krog s premerom 24 cm.

4

S testom pokrijemo jabolka, rob malce zapognemo in pečemo v sredini pečice 25 do 30 minut oz. da testo porjavi. Tarte vzamemo iz pečice, ga pustimo nekaj minut v modelu in ga nato zvrnemo na servirni pladenj. Ponudimo še toplo, po želji z vaniljevim sladoledom ali stepeno sladko smetano.

Oceni
1234