Sestavine

  • 50 g orehov
  • 170 g moke
  • ½ žličke soli
  • 100 g mrzlega masla
  • 2 žlički posušenega timijana
  • 1 rumenjak
  • 300 g blitve
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 5 žlic olivnega olja
  • poper
  • 6 posušenih paradižnikov v olju
  • 2 jajci
  • 120 g creme fraiche (ali kisle smetane)
  • 30 g naribanega parmezana
  • 20 g drobtin
  • sol

Uvod

Mlada blitva, orehi in sušeni paradižniki. Drobljivo, hrustljavo in tako mehko. Okroglo, da poješ trikotno. Pozna jesen, toda mlada zelenjava. Sama nasprotja, ki pa se ravno zato privlačijo. Je le tart(e) in toliko različnih smo že spekli, toda je celo kosilo in mrzel je zvečer morda še boljši. V čem je skrivnost? Da ne potresete takoj, temveč ko je že na pol pečeno! Da ni mlada le blitva, temveč tudi radič, ki bo s fižolom v solati najboljša spremljava. Da niso orehi le v posipu, temveč tudi v dnu.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

30 g orehov grobo zmeljemo. Zmešamo moko, sol in orehe, na vrh narežemo maslo na drobne kocke in vse skupaj s prsti pregnetemo v drobtine. Dodamo 1 žličko timijana, rumenjak in 2 žlici mrzle vode ter vse skupaj na hitro zgnetemo v gladko testo. Malce ga sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Model za tarte (premer 22 cm) namastimo. Testo tanko razvaljamo med dvema listoma prozorne folije v krog s premereom 28 cm, ga položimo v model in s prsti pritisnemo ob rob modela. Dno večkrat prebodemo z vilicami.

3

Testo prekrijemo z alu folijo, nanjo natresemo do suho lečo in model postavimo v sredino pečice za 12 minut. Nato odstranimo folijo z lečo in pečemo testo še 7 minut. Vzamemo ga iz pečice.

4

Blitvo očistimo in narežemo na 1 cm debele trakove. Šalotko in česen olupimo ter sesekljamo. V široki ponvi segrejemo 3 žlice olja in pražimo čebulo na srednji temperaturi 5 minut. Dodamo česen in timijan, rahlo popražimo in vmešamo še blitvo. Pražimo jo na sredni temperaturi 7 do 10 minut. Solimo in popramo.

5

4 paradižnike narežemo na trakove. V skodeli z metlico zmešamo rumenjaka, creme fraiche in parmezan ter začinimo s soljo in poprom. Na pečeno testo potresemo dušeno blitvo in na trakove narezane paradižnike ter prelijemo z jajčno smetano. Tarte pečemo v sredini pečice 20 minut.

6

Medtem v blenderju sesekljamo preostale paradižnike in orehe, zmešamo z drobtinami in preostalim oljem ter potresemo po tarte. Pečemo še 15 minut. Pečeno rahlo ohladimo in postrežemo z radičem v solati.

Oceni
1234 (1 votes, average: 4,00 out of 4)