Sestavine

  • 200 g masla
  • 160 g sladkorja
  • 400 g moke
  • 8 rumenjakov
  • sol
  • 600 g rabarbare
  • 1 žlička nastrgane pomarančne lupine
  • 2 žlici oranžnega soka
  • 100 g želirnega sladkorja 2:1
  • 2 žlici grenadine sirupa
  • 170 ml mleka
  • 200 ml sladke smetane
  • 30 g praška za vanilijev puding
  • 60 g rjavega sladkorja
  • 70 g mrzlega masla

Uvod

Kuhanje je kombiniranje! Tukaj, kjer se v okusih sladko druži s kislim in v teksturah drobljivo s kremnim, bomo zato pekli in kuhali ter združili še vroče z že hladnim. Rabarbara si to zasluži. Ni je veliko in je le kratek čas, zato jo je potrebno takrat čim boljše izkoristiti. Tarte, ki ima dovolj velik premer, da zaključi kosilo, pa še ga ostane toliko, da je popoldan ob kavi in zvečer ob televiziji, zato ni bil naključno izbran, da se ji pokloni.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 12 kosov
  • Hranilna vrednost: 527 kcal/kos
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut (+ 2 uri za hlajenje)
 
Postopek
1

Rabarbaro očistimo in narežemo na tanke rezine, zmešamo z želirnim sladkorjem, pomarančno lupino, oranžnim sokom in grenadine sirupom ter pustimo stati 1 uro. Nato maso zavremo, kuhamo odkrito na srednji vročini 30 minut in jo pustimo ohladiti.

2

200 g masla, 100 g sladkorja, 300 g moke, ščepec soli in 2 rumenjaka hitro zgnetemo v gladko testo in ga tanko razvaljamo med dvema plastema prozorne folije v krog s premerom 30 cm. Namastimo model za tarte (premer 26 cm), vanj položimo testo, ga s prsti pritisnemo ob rob, dno večkrat prebodemo z vilicami in model postavimo v hladilnik za 2 uri.

3

Za drobljenec na hitro zgnetemo rjavi sladkor, preostalo moko, ščepec soli in na kocke narezano preostalo mrzlo maslo, da dobimo kot grah velike drobtine. Pekač obložimo s peki papirjem, nanj potresemo drobtine ter jih pečemo v ogreti pečici na 170 stopinj 15 minut oz. do svetlo rjave barve. Pustimo jih ohladiti.

4

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Testo v modelu prekrijemo z alu folijo, nanjo potresemo do vrha suhi fižol ali lečo, postavimo na spodnjo rešetko in pečemo 15 minut. Odstranimo folijo, prestavimo v sredino pečice in pečemo še 5 do 7 minut. Pečeno testo ohladimo.

5

Za vaniljevo kremo v loncu gladko razmešamo mleko, smetano, 6 rumenjakov, preostali sladkor in prašek za puding. Počasi med stalnim mešanjem segrevamo toliko časa, da se masa zgosti v rahlo kremo (pozor, krema ne sme zavreti). Nato kremo do mlačnega ohladimo.

6

Ohlajeno kremo zlijemo po pečenem testu in tarte pečemo na 170 stopinj še 30 minut oz. toliko časa, da se krema strdi. Pečeno tarte ohladimo na rešetki. Po ohlajeni kremi premažemo kuhano rabarbaro in potresemo z drobljencem.

Oceni
1234