Sestavine

  • 200 g testenin (casareccie, strozzapreti, trofie...)
  • 200 g zelenih špargljev
  • 150 g jadranskih kozic
  • 1 strok mladega česna
  • 2 majhni mladi čebuli
  • 150 g majhnih češnjevih paradižnikov
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 80 ml belega vina
  • sol, kajenski poper
  • 3 vejice bazilike

Uvod

Casareccie so tiste testenine, ki so očitno nastale brez načrta. Kot po naključju. Najbrž se je njihovemu tvorcu mudilo. Pa jim je pustil, da so se kar same zvile. Vsaka malo drugače, a vse na enak način. Tako, da lahko popijejo – čim več omake!

Zato je tudi omaka takšna. Kot da bi se kuharju mudilo. Kot da ne bi imel recepta. Kot da je omaki pustil, da se je sama naredila …

V resnici pa je omaka kot testenine zelo premišljena. Prve, da pivnajo, druga, da je čim bolj naravna. Ne le Šola okusov, temveč tudi šola sotiranja, hitrega pečenja. V eni ponvi hitro opečemo kozice, v drugi pa hitro čebulo, česen, vino, paradižničke. Še gretje krožnikov traja dalje.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 575 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Špargljem odlomimo oleseneli spodnji del in stebla narežemo na 4 cm dolge kose. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje, česen drobno sesekljamo, paradižnike prerežemo na polovico. Kozice olupimo in dobro osušimo.

2

V ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo mlado čebulo in česen, rahlo opražimo, dolijemo vino in ga pokuhamo na polovico. Vmešamo narezane šparglje in paradžnike, solimo in popramo ter kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. Ponev odstavimo s štedilnika.

3

Testenine skuhamo na zob (al dente) po navodilu na embalaži. V manjši ponvi segrejemo preostalo olje in pečemo kozice na močni temperaturi, da rahlo porjavijo. Krepko jih začinimo s kajenskim poprom. Špargljevo omako segrejemo in vmešamo pečene kozice.

4

Odcejene kuhane testenine stresemo k zelenjavi in dobro premešamo. Naložimo jih v ogrete krožnike in potresemo z listi bazilike. Po želji lahko zraven ponudimo še nahobljani parmezan.

Oceni
1234