Sestavine

  • 2 jajci
  • 250 g moke
  • 1 žlica olivnega olja
  • sol
  • 2 veliki šalotki
  • 200 g olupljenih kostanjev (kuhanih in vakumiranih)
  • 70 g masla
  • 120 ml belega porta
  • 400 ml kokošje juhe
  • 240 ml sladke smetane
  • črni poper
  • 400 g očiščene hokaido buče
  • 1 čebula
  • 80 g slanine
  • 160 g naribanega sira (ementaler, bohinjski, grojer)
  • 2 žlički olja s tartufi

Uvod

Priznamo! Ko so bili polžki še v pečici in se je slanina po vrhu preveč zapekla (zažgala), tako da smo si pomagali z alu folijo, smo že mislili, da bo za kosilo le sendvič. Le kdo si je izmislil takšen recept, ki se spodaj kuha, zgoraj pa peče? Smo že preštevali tistih nekaj kapelj (pravega) olivnega olja s tartufi, ki smo jih žrtvovali za mir v družini buča-kostanj. Skratka, dokler ni bilo na krožniku, je grozilo, da boste ostali brez recepta.

Na koncu pa smo omako polizali … Brez skrbi, četudi se vam bo zdelo, da ne bo uspelo, bodo zmagale sestavine, s katerimi ne more iti narobe. Zato, ker se pečejo, je le potrebno testenine najprej skuhati – še prej pa jih narediti doma, ne pa kar kupiti lazanj in jih po dolgem prerezati -, četudi se bodo testenine (in slanina) na vrhu do črnega zapekle, jih je na krožniku potrebno le povaljati v omaki in bodo spet voljne ter mehke – nič jim pa ne bo škodilo, ker bodo še malo hrustale -, in saj pri tej jedi niso najbolj pomembne testenine, temveč – jesen. Kombinacija buče in kostanjev, odišavljena s tartufovim mošusom je nalezljiva!

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 810 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+ 1 ura za hlajenje)
  • Priporočeno vino: Sivi pinot 2017, Marjan Simčič
 
Postopek
1

Jajci, moko, olje in ščepec soli zgnetemo v gladko testo, ga zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.

2

Olupljeni šalotki drobno sesekljamo. V loncu segrejemo 30 g masla in šalotko stekleno opražimo. Dodamo kostanje, malce opražimo in zalijemo s portom, juho in sladko smetano. Omako kuhamo na majhni temperaturi 15 minut, nato jo zmiksamo v blenderju ter začinimo s soljo in poprom.

3

Bučo umijemo in skupaj z lupino grobo naribamo. Čebulo in slanino narežemo na drobne kocke. V ponvi segrejemo preostalo maslo (40 g), dodamo čebulo in slanino ter pražimo 2 minuti. Nato vmešamo še naribano bučo in pražimo 5 minut. Na koncu začinimo s soljo, poprom in peteršiljem. Pustimo ohladiti.

4

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo tanko razvaljamo in narežemo na trakove (4 x 20 cm). V velikem loncu zavremo vodo, jo solimo in vanjo stresemo testenine. Kuhamo jih 1 minuto, nato jih stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in naložimo eno zraven druge na kuhinjsko krpo.

5

Model za pečenje namastimo in vanj nalijemo kostanjevo omako. V ohlajeno bučo zamešamo naribani sir. Vsak testeninski trak tanko premažemo z bučnim nadevom, zvijemo in postavimo v kostanjevo omako. Pokapljamo s tartufovim oljem in gratiniramo v sredini pečice 25 minut.

Oceni
1234