Sestavine

  • 150 ml espresso kave
  • 3 žlice sladkorja
  • 4 žlice brandyja (ali vinjaka)
  • 2 lista želatine
  • 4 rumenjaki
  • 40 g sladkorja v prahu
  • 1/4 žličke bourbonske vanilije
  • 250 g mascarpone sira
  • 3 žlice mleka
  • 250 ml sladke smetane
  • 2 beljaka
  • sol
  • 250 g vakumiranih kuhanih kostanjev
  • mleti cimet
  • 12 baby piškotov
  • kakav v prahu

Uvod

Gre za izgovor. Tiramisuju se pač ne da upreti. V njem je vse, kar ima vsak rad, ima plasti, barve, teksture, sočnost, atraktivnost in nima oblike, ki bi ”merila”, koliko ga pojemo. Zato smo proti tiramisujem v kozarcih in porcijah, zato navijamo za čim večjo skledo in čim večjo zajemalko.

Torej je potreben izgovor, saj ne more biti niti tiramisu vedno enak. Vsak mesec mu je potrebno nekaj malega dodati ali spremeniti, pa imamo vedno ”novo” sladico, ki jo imamo vsi radi. Ko so kostanji, jih zato uporabite!

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 8 oseb
  • Hranilna vrednost: 435 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Kavo segrejemo z 2 žlicama sladkorja in vmešamo brandy. Želatino namočimo v mrzli vodi. Rumenjake, sladkor v prahu in vanilijo stepamo v mešalniku 5 minuto do svetle kreme. V jajčno kremo z metlico zamešamo mascarpone sir.

2

V majhem lončku rahlo segrejemo mleko, v njem ratopimo ožeto želatino in zamešamo v mascarpone kremo. Postavimo na hladno za 10 minut. Beljaka stepemo v trdi sneg s ščepcem soli in žlico sladkorja. Sladko smetano prav tako trdo stepemo.

3

Kostanje grobo sesekljamo. V mascarpone kremo izmenično vmešamo beljakov sneg in stepeno smetano. V tretjino kreme zamešamo narezane kostanje in cimet.

4

Piškote namoimo v kavo in jih tesno zložimo v model. Najprej jih premađemo s kostanjevo kremo in nato še s preostalo mascarpone kremo. Tiramisu pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najamnj 4 ure. Pred serviranjem ga potresemo s kakavom v prahu. Po želji ga lahko okrasimo s celimi kostanji, ki smo jih prelili s karemelno kremo.

Oceni
1234