Sestavine

  • 100 g masla
  • 100 g temne čokolade (60%)
  • 1 žlička mletega kardamoma
  • 70 g olupljenih lešnikov
  • 3 majhne hruške
  • 2 jajci
  • 60 g rjavega sladkorja
  • 30 g moke
  • 200 ml sladke smetane
  • 1 žlička vanilijevega sladkorja

Uvod

Čokolada in hruške gredo vedno odlično skupaj. Toda še boljše, če je zraven še temperatura! Za to sta kar dva razloga: prvi je standarden, saj je jasno, da se je težko upreti, ko iz pečice zadiši pečeno popoldansko pecivo. Pa čeprav povsod piše, da ga je potrebno pustiti ohladiti … In drugi je specifičen. Temu kolaču je res všeč, če ga še toplega načnete! Če ne verjamete, pa se odrecite vsaj zadnjemu kosu, da bo ostal do drugega dne. Saj ne bo nič slabši, a kdo bi čakal, kaj ne, tako dolgo!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 8 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

V kozici raztopimo maslo in jo nato odstranimo s plošče. V stopljeno maslo zamešamo grobo sesekljano čokolado in mešamo toliko časa, da se v celoti raztopi. Na koncu v čokolado zamešamo kardamom in pustimo rahlo ohladitil.

2

Lešnike opražimo v ponvi brez maščobe, da zadišijo in jih ohladimo. 30 g drobno zmeljemo, preostale grobo narežemo. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

3

Hruške olupimo, razrežemo na četrtine in izrežemo pečke. Dno modela za torto (20 cm) obložimo s peki papirjem, nanj položimo obod, ga zapremo in odvečni papir po zunanji strani odrežemo. Obod modela dobro namastimo.

4

Jajci in sladkor stepamo 5 minut do svetle kreme. Vanjo z metlico previdno zamešamo moko in mlete lešnike. Na koncu v jajčno kremo zamešamo še čokoladno maslo.

5

V model vlijemo tretjino testa, nanj naložimo hruške v krog, prelijemo s preostalim testom in model rahlo stresemo, da se testo v njem enakomerno porazdeli. Potresemo z grobo narezanimi lešniki in pečemo na drugi rešetki od spodaj 15 minut. Nato temperaturo znižamo na 150 stopinj in pečemo še 20 minut. Pečico izklopimo in pustimo kolač v pečici še 15 minut.

6

Pustimo ga malce ohladiti. Medtem stepemo sladko smetano in vanilijev sladkor in jo ponudimo s čokoladnim kolačem.

Oceni
1234 (1 votes, average: 4,00 out of 4)