Sestavine

  • 125 g mletih mandljev
  • 50 g olupljenih mandljev
  • 125 g bele kuverture (ali čokolade)
  • 4 jajca
  • 80 g sladkorja
  • 1/2 zavitka praška za vanilijev puding
  • 1 bio limona
  • 4 žlice limoncella (limonov liker)
  • maslo in drobtine za model
  • sesekljane pistacije
  • 400 g rabarbare
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 2 žlici grenadine sirupa
  • 2 janeževi zvezdi
  • 1 žlička jedilnega škroba

Uvod

Če greš v Kampanijo – tukaj -, obišči še Capri, če ne drugače, se ga vsaj dotakni, ko se pelješ na Iscio – tukaj. Ker pa je Capri eden najbolj mondenih otokov, kjer so temu primerne tudi (hotelske) cene, si lahko Capri vzdušje spečeš kar doma. Nazadnje smo se s torto caprese sladkali v Trstu – tukaj -, zato smo jo dodali še v Šolo okusov. Kjer pa, saj to že veste, ne gre brez drugačnosti. Naša caprese je, namreč, z belo, ne s temno, čokolado, osvežili pa smo jo še z limonovim likerjem, limoncellom.

Mandlji in bela čokolada se ljubijo in ta ljubezen traja dolgo, najmanj do zadnjega kosa. A sočnost ni njena edina odlika, saj je odličnost v preprostosti. Nobenih tortno-slaščičarskih čira čara, temveč le ”preprost” biskvit, ki pa se mu ne more nihče upreti. Še posebej, ko mandljevo-čokoladni sladkosti dodamo sladko-kislo-sadno-zelenjavno nasprotje, rabarbarin kompot z jagodami.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 10 kosov
  • Hranilna vrednost: 546 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 160 stopinj. Model za torto (premer 18 cm) namastimo z maslom in potresemo z drobtinami. Najprej nastrgamo limonino lupinico, nato limono stisnemo. Cele mandlje grobo sesekljamo. Belo čokolado fino nastrgamo (najlažje gre, če čokolado za 15 minut postavimo v zamrzovalnik in jo nato nastrgamo s pomočjo kuhinjskega strgala).

2

Jajca in sladkor penasto umešamo (stepamo ca. 5 minut), nato v jajčno kremo previdno zamešamo mlete in sesekljane mandlje, limonov sok in nastrgano lupino, nastrgano čokolado in prašek za vanilijev puding.

3

S testom napolnimo pripravljen model za torto in pečemo v sredini pečice 50 do 55 minut. Pečeno torto vzamemo iz pečice, jo pokapljamo z limonovim likerjem in pustimo ohladiti v modelu, šele nato jo previdno stresemo na rešetko.

4

Za kompot rabrabaro očistimo (ne lupimo, temveč odstranimo samo nitke na notranji strani stebla) in poševno narežemo na 1 cm debele rezine. Zmešamo narezano rabarbaro in rjavi sladkor ter pusimo stati 10 minut.

5

Nato dodamo še janeževi zvezdi in grenadine sirup, zavremo in kuhamo nekaj minut na majhni temperaturi, vmes večkrat previdno premešamo. Jedilni škrob zmešamo z žlico mrzle vode in z njim zgostimo rabarbaro. Kompot pustimo ohladiti.

6

Ohlajeno torto okrasimo s pistacijami, rabarbaro in sladkorjem v prahu ter serviramo z rabarbarinim kompotom.

Oceni
1234