Sestavine

  • 4 beljaki
  • 250 g sladkorja
  • 1/2 žličke vanilijeve arome
  • 1/2 žličke kisa
  • 125 g mletih lešnikov
  • 250 g malin
  • 200 ml sladke smetane
  • sladkor v prahu

Uvod

Če vam meringin oblat ne bo razpokal med pečenjem, če vam ne bo počil pri odstranjevanju modela – za oboje so možnosti podvojene, saj potrebujete dva -, če vam ju bo uspelo nepoškodovana spraviti na tortni pladenj, spodnjega premazati s smetano in obložiti z malinami, zgornjega povezniti na vrh in potresti s sladkorjem v prahu, in če boste to rahlo-penasto-krhko torto uspeli nato še prerezati brez zrušitve, potem bo iz nje nastala grmada tisti trenutek, ko boste v njeno mikavno rezino zapičili vilice …

Toda, nič hudega, karkoli in kadarkoli se zgodi! Ta vetrc ni le mamljivo lepljiv, krhek in votel, temveč je povrhu še drobljiv, sočen in mehek, zato je vseeno, kdaj in kje se zdrobi, podre, poči, prelomi, samo da pride vse to – v usta!

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 12 kosov
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj (160 stopinj z ventilator funkcijo). Beljake penasto stepemo v mešalniku, po žlicah dodamo sladkor in počasi stepamo še 10 minut. V kremasti sneg vmepamo vanilijevo aromo in kis. Z lopatko v sneg previdno zamešamo še lešnike.

2

Dva modela za torto (premer 20 cm) obložimo s peki papirjem. Napolnimo z beljakovo maso, poravnamo s paleto in postavimo v pečico za 40 minut. Torta mora biti na vrhu hrustljava, v notranjosti pa mehka.

3

Obe torti rahlo ohladimo na rešetki, previdno odstranimo peki papir in pustimo v celoti ohladiti. Sladko smetano stepemo in z njo premažemo eno od obeh tort. Potresemo z malinami, pokrijemo z drugo torto in po vrhu ptresemo s sladkorjem v prahu.

Oceni
1234