Sestavine

  • 250 g moke
  • 50 g sladkorja v prahu
  • sol
  • 125 g masla
  • 1 vejica rožmarina
  • 250 ml mleka
  • 50 g sladkorja
  • 60 g olupljenih pistacij
  • 20 g praška za vanilijev puding
  • 150 ml sladke smetane
  • 400 g mešanega jagodičevja (maline, borovnice, jagode, ribez)
  • 2 žlici amaretto likerja

Uvod

V slaščičarnah, še posebej francoskih, jih je polno. Zato, ker so tako raznoliko obložene, kar krade poglede in otežuje odločitev. Katero izbrati, če pa so vse tako lepe? Potem jih pa kupimo, kajne, preveč.

Zakaj bi jih kupovali, če pa jih je tako preprosto speči?! Zdaj imate recept za krhko testo, ki ga morate le čim večkrat ponoviti. Saj ste z njim dobili le prvi predlog za nadev. Drugega pa boste ustvarili že čisto sami.

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Moko, sladkor v prahu, ščepec soli in na kocke narezano mrzlo maslo stresemo v posodo, dodamo 2 žlici mrzle vode in hitro zgnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

2

Za kremo osmukamo rožmarin,lističe drobno sesekljamo in jih skupaj z mlekom, sladkorjem, pistacijami in praškom za puding miksamo s paličnim mešalnikom 2 minuti.

3

Kremo zlijemo v lonec in med mešanjem previdno zavremo ter kuhamo na majhni temperaturi toliko časa, da se zgosti v gosto kremo oz. puding. Kremo preložimo v stekleno posodo, vrh kreme prekrijemo s prozorno folijo (s tem preprečimo, da bi se na površini naredila koža) in pustimo ohladiti.

4

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Modele za tarte (premer 8 cm) namastimo. Krhko testo na pomokani delovni površini razvaljamo 3 mm debelo in z obročem (premer 10 cm) iz testa izdolbemo 6 krogov. Položimo jih v namaščene modele in na robovih testo pritisnemo ob rob. Odvečno testo na robu odrežemo z nožem.

5

Tortice pečemo v sredini pečice 12 do 15 minut oz. do zlato rjave barve. Pečene naložimo na rešetko, ohladimo in nato poberemo iz modelov. Jagodičevje očistimo, po potrebi narežemo na manjše kose,zmešamo z amaretto likerjem in pustimo stati 10 minut.

6

Sladko smetano trdo stepemo in previdno zamešamo v ohlajeno pistacijevo kremo. Nabrizgamo jo na pečeno testo in potresemo z mariniranim sadjem. Po želji tortice potresemo s sladkorjem v prahu.

Oceni
1234