Sestavine

  • 350 g topinamburja
  • 100 g narezanih jurčkov
  • 50 g pikantne salame (chorizo)
  • sol
  • sveže mleti poper
  • 3 jajca
  • 150 ml sladke smetane
  • šopek čemaža. 2 žlici olja
  • 1 žlica masla

Uvod

Zapiskalo mu je. Sms je sporočal: ”Ne bo me na kosilo. Oprosti, pripravi si kaj, hladilnik je poln, imaš jurčke, na vrtu je že čemaž.” Pravzaprav je manjkal le še recept. Mar nista v soboto na tržnici kupila tudi topinambur in solato? Z vsem tem recept sploh ni bil več potreben, le še dobra ponev in ogreta pečica.

Zapiskalo ji je. Mms je imel priponko s sliko. ”Bilo je odlično!” se ji je pohvalil. ”Je kaj ostalo,” je vprašala, da je moral še enkrat na delo, za večerjo. ”in celo čemaž si našel na vrtu,” ga je nato še sama pohvalila....

  • Kategorija: On zanjo
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Topinambur je olupil in narezal na tanke rezine. Salamo je narezal na majhne kocke. Čemaž je umil, dobro osušil in narezal na trakove.

2

V ponvi z ognjevarnim ročajem je segrel olje, vanjo stresel narezani topinambur in ga pražil na srednji vročini 15 minut. Nato je topinambur potisnil na eno stran ponve, na prazno stran stresel jurčke in maslo, pražil nekaj minut ter nato zamešal med topinambur. Dodal je narezano salamo, pražil eno minuto in rahlo posolil in popral.

3

Pečico je segrel na 190 stopinj. Gladko je razmešal jajca in sladko smetano, solil in popral ter vmešal še čemaž in prelil preko topinamburja. Ponev je postavil v pečico za 15 minut, do zlato-rjave barve.

Oceni
1234