Sestavine

  • 1 jajce
  • 1 konzerva tune v olju (a 220 g)
  • 1 žlica kaper
  • 100 g kisle smetane
  • sol, črni poper
  • limonova lupina
  • 2 žlici narezanega drobnjaka
  • Piment d'espelette (francoski mleti čili)

Uvod

Tunovih paštet so polne police trgovin. Ene so še kar, druge pa ne preveč. Včasih pridejo prav za zajtrk ali pa izlet. Niso pa dovolj dobre za kosilo, za večerjo pa ni dobro, če pojemo preveč kruha. Torej? Naredite tunov namaz sami!

Pašteta (v konzervah) je preveč mazljiva, zato to, pravzaprav ni namaz, ker se ga na kruh ne maže (z nožem), temveč polaga (z žlico). Razlika je bistvena, ker tunina, ki je iz kozarca, ne konzerve) pride bolj do izraza, saj ni krema, pasta ali pašteta. Zajtrk je rad bolj nežen, zato naj bo kosilo, čeprav hladno, le s solato in kosom kruha, bolj ”grobo”, rustikalno.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 127 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 15 minut
 
Postopek
1

Jajce damo v lonec z mrzlo vodo, zavremo in kuhamo 8 do 10 minut (odvisno od velikosti jajca). Kuhano prelijemo z mrzlo vodo in olupimo.

2

Tunino odcedimo in drobno sesekljamo. Kapre oplaknemo z mrzlo vodo, odcedimo in drobno narežemo. V skodeli zmešamo tunino, kislo smetano, kapre, sol, poper in nastrgano limonovo lupino.

3

Jajce drobno sesekljamo in vmešamo v kremo. Na koncu vanjo zamešamo še drobnjak in po vrhu potresemo s čilijem.

Oceni
1234