Sestavine

  • 40 g masla
  • 6 glav belgijskega radiča (vitlof)
  • 4 žlice medu
  • sol
  • črni poper
  • 1 kg mokastega krompirja
  • 80 ml mleka
  • 80 g kisle smetane
  • 2 žlici masla s tartufi
  • 100 g cheddar sira
  • 2 žlici narezanega drobnjaka
  • ocvrta čebula (opcija)

Uvod

Gre lahko kaj še bolj narobe? Pire krompir s sirom, da se vleče, in z okusom tartufov, ki so iz masla … Vitlof (belgijski radič) v medeni omaki, da je, torej, glavna jed sladka … In vino k temu, ki je rdeče, čeprav je vse na krožnikih bele barve …

Gre lahko kaj še bolj skupaj?! Vitlof, tako medeno karameliziran, bi preveč dominiral, če ne bi imel ob sebi nevtralnega krompirjevega pireja, ki pa je imel zaradi sira in tartufov krepko telo. In oba bi bila ob belem vinu, aromatično-sladkem, ki bi ga namenili medu, ali ob aromatično-suhem, ki bi ga namenili tartufom, ”nepitna”, če ne bi bilo zraven nasprotja iz prekmurskega zweigelta, ki ima ob taninih v sebi dovolj tudi kisline, da uspešno popivna tudi tako zahtevno zelenjavo.

Pa ste se v Šoli okusov spet nekaj naučili....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 695 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Zweigelt 2011, Marof
 
Postopek
1

Krompir olupimo, narežemo na kocke, ga stresemo v slano vodo, zavremo in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 20 do 25 minut. Sir drobno naribamo.

2

Belgijski radič po dolgem prerežemo na polovico in previdno izrežemo trdi kocen. V široki ponvi segrejemo maslo, dodamo radič s prerezano stranjo navzdol in dušimo pokrito na majhni temperaturi 7 minut, vmes ga obrnemo. Dodamo med, solimo in popramo ter dušimo še 15 minut.

3

V majhnem lončku zavremo mleko. Krompir dobro odcedimo in ga skupaj s tartufovim maslom pretlačimo s tlačilko za krompir. Vmešamo vroče mleko, kislo smetano in naribani sir ter pire po potrebi solimo.

4

Na vroče krožnike naložimo pečeni vitlof z omako in krompirjev pire ter ga potresemo z drobnjakom in po želji z ocvrto čebulo.

Oceni
1234