Sestavine

  • 500 g buče (hokaido ali maslenka)
  • sol, poper
  • kajenski poper
  • 1 žlička posušenega rožmarina
  • 4 žlice repičnega olja
  • 2 majhni šalotki
  • 3 stroki česna
  • 2 jajci
  • 50 g naribanega parmezana
  • 70 g masla
  • 1 rumenjak
  • 1 žlica mleka
  • 2 majhna pora
  • 125 g kuhanega in olupljenega kostanja
  • mleti cimet
  • 4 listi vlečenega testa
  • 150 g creme fraiche
  • 5 žlic smetanovega hrena

Uvod

Štrudelj je vedno sezonski, a to ne pomeni, da je v njem lahko le sadje! Prvo tudi pomeni, da mora biti štrudelj vedno svež, drugo pa, da ni nujno, da je vedno le sladek.

Ker večina teh osnovnih ”štrudljastih” pravil ne upošteva, nam v gostilnah zavitke sezonsko pogrevajo v mikrovalovkah ali jih nesezonsko polnijo iz zamrzovalnika, doma pa se jih ne lotimo, saj ”je priprava zamudna, sladko redi, starih sort jabolk, ki so bila tako sočna, pa več ni”.

Rešitev je zelenjavni štrudelj! Uporabite kupljeno testo in se raje posvetite sezonskemu nadevu. Omaka je preprosta, za celo kosilo pa je dovolj le še solata. Gotovo je, torej, hitro, ne redi, in štrudelj ima tisto, kar je osnovna odlika tudi vsakega klasičnega, sadnega štruklja – hrustljavost in sočnost.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 705 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Očiščeno in olupljeno bučo narežemo na 2 cm debele rezine. Zmešamo jih s 3 žlicami olja, soljo, poprom in rožmarinom. Tako pripravljeno bučo stresemo na peki papir na pekač in pečemo v pečici 20 minut.

2

Šalotko in česen drobno sesekljamo ter stekleno opražimo na preostalem olju. Pečeno bučo pretlačimo z vilico, vmešamo praženo šalotko in česen, 2 razžvrkljani jajci in parmezan. Temeljito premešamo ter krepko začinimo s soljo in kajenskim poprom.

3

Por po dolgem prerežmo na polovico in narežemo na kolobarje. Kostanje grobo sesekljamo. V ponvi segrejemo 2 žlici masla in pražimo kostanje nekaj minut. Začinimo jih s cimetom in poberemo iz ponve. Vanjo stresemo por, dodamo žlico masla in pražimo 1 minuto. Začinimo s soljo in poprom.

4

Preostalo maslo stopimo. Rumenjak zmešamo z mlekom. Liste testa premažemo s stopljenim maslom in zložimo po dva skupaj. Tako pripravljeno testo premažemo z bučno kremo, potresemo s porom in kostanji ter zvijemo. Zavitka položimo na peki papir na pekač in ju premažemo z rumenjakom.

5

Zavitka pečemo v sredino pečice 30 do 35 minut do zlato rjave barve. Creme fraiche in hren gladko razmešamo in če je omaka pregosta, vanjo zamešamo nekaj žlic mleka. Pečeni zavitek narežemo na rezine in serviramo s hrenovo omako.

Oceni
1234